Hlavní obsah

On-line hry: Detaily WCG 2005 v Singapuru

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V listopadu se v Singapuru uskuteční světové finále turnaje World Cyber Games. Pravidla hraných her na WCG byla tento týden konečně zveřejněna, a tak se můžete podívat, co se změnilo od loňského roku. Samozřejmě v článku nechybí ani aktuality z domácího a světového progamingu, například info o zrušení OTB v české FIFĚ.

Článek

Zprávy z domova

  • Rekordních 220 účastníků ve 20 hernách PG Cyber Café přivítal třetí letošní mezihernový turnaj v Counter-Striku. Překvapivě v něm zvítězil klan nEcro a odnesl si tak největší podíl na dotaci 27 000 Kč, další medailová umístění získali SkyRiders a Roboti!.
  • Významnou změnou na české FIFA scéně je zrušení systému Off The Ball (OTB), díky němuž hráči dosahovali snadných gólů. Po bouřlivé debatě na www.playzone.cz bylo OTB v ČR zrušeno, týden nato bylo toto "vylepšení" zrušeno i pro světovou akci World Cyber Games.
  • Vítězem česko-slovenského online turnaje ve hře Starcraft: Broodwar pod patronací Slovenského Telecomu se stal český reprezentant bio.EnErGy, když ve finále porazil slovenského hráče muflona v poměru 2:0.
  • Česká Counter-Strike reprezentace neuspěla v prvním zápase ClanBase Nations Cupu, když podlehla nadupanému týmu Ruska v poměru 8:22. Do play-off postupují jen 3 týmy, a tak stojí před našimi borci úkol porazit někoho ze silné dvojice Finsko, Rakousko.

Obrázek ze hry FIFA 2005.

Zdroj: www.playzone.cz

Zprávy ze světa

  •  V Asii vznikl velmi ambiciózní Warcraft III klan s názvem World Elite, který by měl proniknout až na ty úplně nejvyšší světové příčky. Tým se skládá z korejských a čínských hráčů, hlavními hvězdami jsou ex-SK.Sweet a další kvalitní Korejec DayFly.
  • Další výborný W3 klan vzniká v Řecku. Tamější klan Yperano se totiž rozhodl do svých řad přijmout hned čtyři borce z Jižní Koreje, nejznámější z nich je patrně ShowTime. Uvidíme, jestli se Yperano po vzoru SK-Gaming rozhodne některého ze svých hráčů pozvat i na LAN turnaje v Evropě nebo jestli zůstane pouze u online spolupráce.
  • Jeden z nejlepších světových hráčů Counter-Striku, Švéd Emil "HeatoN" Christensen z klanu NiP, navazuje na své úspěšné video "The one and only HeatoN" a vydává dvojku. Pokud se chcete podívat, jak hrají CSko ti nejlepší, koukněte sem (má cca 240 MB).
  • Mapy vytvořené fanoušky jsou sice ve hře Unreal Tournament 2004 velmi oblíbené mezi širokou veřejností, ale na oficiální turnaje zatím příliš nepronikly. To by mohla změnit mapa DM-Fractionery, která vznikala za přispění špičkových hráčů i adminů soutěží. Stáhnout a zahrát si ji můžete zde.

World Cyber Games 2005 - jaké hry budou tentokrát hrány?

Turnaj World Cyber Games (WCG) je jednou z nejvýznamnějších akcí v progamingu, srovnatelné s ním jsou jen Electronic Sports World Cup ve Francii a CPL Summer a CPL Winter v USA. První ročník WCG v roce 2001 byl spíše lokálním korejským turnajem, ale už od roku 2002 akce začínala nabírat ty správné obrátky. V roce 2004 se finále WCG přesunulo do USA, konkrétně do San Francisca, letos se pak na nejlepší hráče světa můžou těšit v Singapuru.

Do finálového turnaje v listopadu je ještě daleko, ale přesto se můžeme podívat, v jakých hrách se bude soutěžit na světovém finále a v jakých na české kvalifikaci. Nejlepší čeští hráči se totiž díky společnosti e-Sport Entertainment můžou do Singapuru podívat, stačí k tomu maličkost, být nejlepší u nás v daných hrách a potvrdit to na domácím finále. Ale k věci, podívejme se, na jaké hry se letos můžeme v rámci turnaje WCG těšit.

Counter-Strike: Source

Po vzoru organizátorů CPL se i tady dočkáme uvedení zbrusu nového "CSka" postaveném na enginu HL2. Zatím těžko soudit, jestli je to důvod k radosti nebo zármutku, ale každopádně to bude velmi významná změna, která může zahýbat pořadím mezi nejlepšími. Další změnou je přechod ze systému MR12 na dnes populárnější MR15 a současné zkrácení délky kola, ale v kontextu přechodu na CS: Source to není až tak významné.

FIFA 2005

I ve druhé hře nezůstává během roku kámen na kameni, neboť FIFU 2004 nahrazuje její novější verze. Zároveň je zrušen systém Off The Ball (OTB), podobně jako nyní u nás. Systém zápasů rovněž doznal změn, přechází se z fotbalového systému doma-venku na systém jediného zápasu.

Need for Speed Underground 2

NFSU2 má podobný osud jako FIFA, když předchozí verze byla nahrazena jejím vylepšením. Hráči si stěžují, že je hra NFSU2 úplně jiná než předchůdkyně, ale určitě si zvyknou, možná i proto, že jim byly povoleny vlastní herní ovladače a volanty.

Obrázek ze hry Need for Speed Underground 2.

Zdroj: www.novinky.cz

Starcraft: Broodwar

Stařičký Starcraft je v Asii stále velmi populární, a tak není divu, že se pořád objevuje mezi hranými hrami. V listopadu se v Singapuru bude hrát na verzi 1.12, organizátoři "spáchali" 3 nové oficiální mapy - Gaia, Estrella a Paranoid Android.

Warcraft III: The Frozen Throne

Ani ve Warcraftu se nic výrazně nemění, snad jedině pokud Blizzard vydá nějaký zbrusu nový patch. Z maplistu byla vyřazena "imbalanced" mapa Gnoll Wood, místo ní si hráči zahrají Echo Isle.

Warhammer 40,000: Dawn of War

Novinka mezi hrami na WCG, tuto strategickou hru sice u nás (ani ve světě) mnoho lidí nehraje, ale dá se očekávat přechod některých méně úspěšných stratégů na Warhammer, kde bude rozhodně menší konkurence než v zavedených hrách Starcraft či Warcraft.

Česká kvalifikace se uskuteční pouze ve hrách Counter-Strike, Warcraft III, Starcraft: Broodwar a Warhammer 40,000, zatím není známo, jak bude kvalifikace probíhat a kolik hráčů se do Singapuru podívá.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Play-off PG online lig začíná

V dnešním díle povídání o on-line hrách se podíváme na ligy zařazené do cyklu Mistrovství ČR v počítačových hrách. Již od příštího týdne v PG ligách začne...

On-line hry: Filmy a videa o hrách

Kromě tradiční porce informací ze světa online hraní se v dnešním článku dozvíte, jakým způsobem pořadatelé soutěží či hráči medializují své snažení na poli...

On-line hry: ESWC 2005 - první podrobnosti

V minulém roce se turnaj Electronic Sports World Cup ve Francii stal jedním z nejlépe hodnocených turnajů historie. Hráči i sponzoři byli spokojeni, nechyběli...

Výběr článků

Načítám