Hlavní obsah

On-line hry: Filmy a videa o hrách

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kromě tradiční porce informací ze světa online hraní se v dnešním článku dozvíte, jakým způsobem pořadatelé soutěží či hráči medializují své snažení na poli progamingu a kde můžete stáhnout videa o tomto pojednávající.

Foto: Zoo Brno

Želva pavoukovitá

Článek

Zprávy z domova

  • Již dvacátou hernu sítě PG Cyber Café otevřou ProGamers v nákupním centru Carrefour Nový Smíchov v Praze. K dispozici bude 35 počítačů s procesory AMD Athlon 64 a grafickými kartami nVIDIA GeForce 6600GT, datum otevření je naplánováno na 18. březen.
  • Multiherní klan nEophyte představil nový web, který má mít propracovanější redakční systém a bude tak častěji aktualizován než předchozí verze. Grafická podoba ve srovnání s předchůdcem trochu pokulhává, ohodnotit dílo autorů můžete zde.
  • Nový díl televizního pořadu ProGamers pojednává o nejvýznamnějších událostech na poli domácího online hraní za měsíc únor. Můžete se podívat na průběh první AMD Cyber School, Mezihernový turnaj ve Vietcongu nebo do Čerčan na LAN Operation Flashpoint.
  • V termínu 18.-20. března proběhne v pražské Stanici techniků třetí SkyRiders LAN pro Counter-Strike týmy. Akce je pořádaná BYOC způsobem, pro nejlepší jsou připraveny finanční odměny ve výši 10 000 Kč a dále věcné ceny od ČMSP, pod jehož záštitou turnaj proběhne.

Takto to vypadalo na 1. AMD Cyber School v kině Palace Cinemas.

Foto: www.playzone.cz

Zprávy ze světa

  • V Moskvě se uskutečnil tradiční turnaj ASUS Winter Cup 2005. Soutěžící ve hrách Counter-Strike, Warcraft III a Quake 3 si zahráli o ceny v hodnotě 10 000 dolarů, kromě domácích Rusů se představili i Ukrajinci, jejichž CS tým pro100.XADO překvapivě vyhrál CS turnaj.
  • Mezikontinentální souboje ve hře Starcraft: Broodwar pro sebe získali evropští hráči, když po těsné výhře nad Amerikou v poměru 3:2 dokázali porazit i favorizovanou Asii, rovněž 3:2. Turnaj spolupořádal samotný Blizzard, a tak se vítězové můžou těšit na trička, hry a další reklamní věcičky.
  • Korejská LAN liga World Esports Games dospěla až k bojům o medaile. Do finále CS turnaje o 95 000 dolarů postoupil norsko-americko-kanadský tým NoA a britský klan Four Kings, o 45 000 dolarů ve Warcraftu III si zahrají dva Korejci a dva Číňané.
  • Blizzard vydal nový patch pro strategii Warcraft III, ten má pořadové číslo 1.18. Opravuje různé chyby a vyvažuje jednotlivé rasy, bylo přidáno i 6 nových map. Patch se automaticky stáhne po připojení na Battle.net.

Obrázek ze strategické hry Warcraft III.

Zdroj: www.progamers.cz

Pořady o online hraní, videa, fragmovie

Pochopitelně i hráči online her jsou rádi, když někdo obdivuje jejich výkony a nepředstavuje je v tradičním světle "pařím 16 hodin a nic ze života nemám". Proto vznikají různé projekty, které medializují profi hraní mezi širokou veřejností. V České republice jsme se zatím nedočkali televizního kanálu věnovaného čistě hrám, natož pak pouze online hrám, ale například v daleké Jižní Koreji mají 3 televize, které se věnují čistě Starcraft: Broodwaru, tedy jediné hře.

Zřejmě nejblíž k masovému divákovi je televizní pořad ProGamers, který se už více než rok snaží mapovat situaci na poli online hraní u nás a předkládat ji divákům. Pořad byl vysílán na Galaxii Sport a infokanálech kabelových televizí UPC a Karneval, nyní jej můžete najít na DVD přílohách českých herních časopisů Level, Score a GameStar. Všechny natočené pořady najdete na této adrese se stručnými popisky, jednotlivé díly mají 50-700 MB dle kvality.

Dalším typem jsou videa, která zachycují atmosféru velkých turnajů, přinášejí rozhovory s hráči a podobně. Příkladem můžou být turnaje CPL, z nichž přináší společnost MFAVP velké množství videí (filmy z CPL Winter 2004 najdete zde, mají do 100 MB). V České republice to až tak běžné není, prakticky jedinou coverage dělal LIVEBOX pro Finále Mistrovství ČR v počítačových hrách (videa najdete tady).

Režie online přenosu i velkoplošných pláten na Finále MČR 2004.

Foto: www.progamers.cz

Poslední kategorií jsou filmy, které ukazují, jak moc hráč/tým ovládá danou hru. Pochopitelně je jednodušší ukazovat 3D střílečky než strategie, a tak se tyto filmečky jen hemží pěknými fragy a říká se jim fragmovie. I tady česká scéna trochu zaostává za zahraničím, v poslední době upoutalo zejména CS video b4ldik the movie nebo klanové video CS Teamu Kadaň. Zahraniční UT2004 video Short Circuit z dílny finského borce Electry potom stahujte zde.

Pokud budete poctivě pátrat, určitě objevíte nějaké pěkné video z vaší oblíbené hry a můžete se podívat, jak ji hrají skuteční mistři.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: 2 měsíce hraní v Koreji za milión

V dnešním článku ze světa profesionálních hráčů počítačových her se kromě tradičních aktualit z domova i ciziny podíváme na korejskou ligu World E-Sport Games,...

Výběr článků

Načítám