Hlavní obsah

On-line hry: Crow sice nepostoupil, ale rozhodně překvapil

Novinky, Jakub Trulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během minulého týdne se v čínské metropoli Chengdu konala akce World Cyber Games 2009, kterou zná doslova každý hráč online her pod názvem WCG. Na olympiádě v počítačových hrách jsme měli letos pouze dva zástupce, přičemž jeden se zúčastnil mobilní hry Asphalt 4 a druhý nejstaršího titulu v rámci akce StarCraft: Brood War.

Článek

Jeden skončil na chvostu, druhý uprostřed

Letošní finále World Cyber Games, jež je často příhodně přirovnávána k olympiádě v počítačových, mobilních a konzolových hrách, se konalo v čínské čtvrté největší metropoli Chengdu, jenž je proslavena například nedalekou pandí rezervací. V období 11. až 15. listopadu se ale veškeré zraky soustředily především právě na WCG, které v roce 2009 hostilo 11 soutěžních titulů, v nichž se rozdalo přes 5 miliónů Kč v hotovosti a další desetitisíce ve věcných cenách.

Mezi zvolenými hrami nechyběla ani legendární strategie StarCraft: Brood War, která nedávno oslavila 10 let od svého vzniku a jež je právě v Asii považována za královskou disciplínu. V ní jsme měli svou největší naději Crowa z multiherního klanu NecroRaisers. Reprezentant ČR byl ke své vlastní smůle dosazen do skupiny smrti, kterou si ovšem paradoxně vychvaloval, poněvadž do Číny odlétal s tím, že si chce zahrát kvalitní hry se špičkovými soupeři.

To se mu překvapivě povedlo, když nad všechna očekávání ukořistil tři cenné výhry, zatímco prohrál čtyřikrát, takže se umístil přesně uprostřed tabulky, což ve velmi silné konkurenci musíme považovat za úspěch. Celkově Crow předvedl pěknou hru, při níž se potkal i s Jihokorejcem Bisuem, jenž později bral bronz, když nestačil na své krajany Jaedonga a druhého Storka.

Naším druhým vyslancem byl Soptík nebo-li zakladatel největšího herního portálu u nás PLAYzone, dříve United-Games, jenž byl v Číně jako zástupce česko-slovenského organizačního týmu a WCG se soutěžně zúčastnil spíše z hecu, a to v mobilní hře Asphalt 4. Závody v tomto titulu příliš dlouho netrénoval, což se projevilo i na výsledcích, kdy se bohužel umístil na samotném chvostu sedmičlenné skupiny. První skončil TER_BURBERRY z Taipeie, druhý slyfoxlover ze Singapuru a třetí KimBuJa z Jižní Koreje.

Dalšími ostře sledovanými disciplínami byly Counter-Strike 1.6 a WarCraft 3: The Frozen Throne. Ve strategii od Blizzardu se opět ukázalo, že veškerou iniciativu nad ní přebírají Číňané, kteří dominovali už na nedávném IEF 2009, kde stejně jako tady obsadili vrchol. Zlato připadlo InFimu, stříbro Fly100% a bronz má doma Jihokorejčan Lyn. To v Counter-Strike 1.6 se konal obrovský poprask, když se všemi zametla polská pětice Neo, LUq, TaZ, kuben a Loord, jež je momentálně bez angažmá a na turnaj odlétala téměř jako outsider, když se jí několik posledních týdnů ani příliš nedařilo. Ve finále ji podlehli fnatic, v semifinále mTw.

Nejúspěšnější fotbalový titul FIFA 09 patřil již tradičně německému výběru z organizace SK Gaming, když nad všemi vyčníval mladičký Kr0ne, jenž v rozhodujícím střetnutí přemohl i svého zkušeného kolegu heroa. Zápas o bronz opanoval Polák Pio.V TrackManii byli naopak nejrychlejší Švédové, konkrétně zlatý KarjeN a stříbrný FrostBeule, které doplnil Nor Bergie. Na programu počítačových her poté byly jen freewareovky Carom 3D (MARCJACOBS z Jižní Koreje, jeantek z Brazílie, Protonski z Německa) a Red Stone (ComeonBaby z Jižní Koreje, HAPPY_SWEETS z Japonska, Cool_Runnings z USA).

World Cyber Games 2009 uzavřely konzolové tituly Guitar Hero a Virtua Fighter 5 společně s mobilním Wise Star 2. S kytarou v ruce se nejlépe předvedl caiomenudo13 z Brazílie, Shift a smokyprogg (oba USA). Virtuálními bojovníky se letos stali FOOD z Japonska, ShinZ_Km a Rikojjang (oba Jižní Korea). Nejrychlejší uvažování ve Wise Star 2 měl Ital a.Enrico, Francouz Blackbelt a Američan TorcH.

V rámci medailových pozic své prvenství opět obhájila Jižní Korea s třemi zlatými, dvěma stříbrnými a třemi bronzovými. Druhé skončilo Švédsko s jednou zlatou a dvěma stříbrnými medailemi. Třetí příčku obsadilo Německo, které mělo po jedné zlaté, stříbrné i bronzové. O bramborovou pozici se podělilo Japonsko, Čína a Brazílie s jednou zlatou a jednou stříbrnou. Celkově si alespoň jeden kov připsalo devět zemí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám