Hlavní obsah

On-line hry: Counter-Strike 1.6 stále vede

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku letošního roku přišel vydavatel Counter-Striku, společnost Valve, s novou verzí této hry. Ta je postavena na enginu Half-Life 2 a nese jméno CS:Source. Valve se sice snaží předsvědčit hráče, že pravý čas pro přechod na další verzi už nastal, avšak ti se úspěšně brání. Nejen o tom je dnešní článek ze světa on-line her.

Článek

Zprávy z domova

  • O minulém víkendu proběhla v Lošticích u Olomouce velká herní akce Renaissance zaměřená na hráče 3D stříleček ze série Quake. Hlavní turnaj v Quake3 TDM vyhrál mix-tým SNUFFYA!, doprovodné turnaje v QuakeWorldu a Quake II se staly kořistí Morise resp. Wisiona.
  • Jeden z nejlepších českých multiklanů - SkyRiders - si zajistil podporu dalšího sponzora. Domácího výrobce profi podložek pod myši qiip zřejmě upoutaly dosavadní dobré výsledky klanu, a tak se jej rozhodl podpořit. Uvidíme, jaký vliv to bude mít na výkonnost týmu.
  • Na serveru PlayZone se rozbíhá další turnaj cyklu Týden s hrou EA, tentokrát v týmové střílečce Medal of Honor: Allied Assault. Pokud máte zájem o účast v turnaji, koukněte na podrobnosti o registraci.
  • Špičkový domácí Vietcong klan Czech Amateur Clan vytvořil u příležitosti vítězství v Logitech Vietcong lize vlastní video, za kterým stojí hráč Dakota. Jestliže se chcete podívat, jak vypadá česká elita, stáhněte si jej, má 5 MB. 

Obrázek z české akční hry Vietcong.

Zdroj: www.vietcong-game.net

Zprávy ze světa

  • Ve španělském městě Barcelona probíhá o tomto víkendu akce z cyklu CPL World Tour. O desetitisíce dolarů budou soupeřit hráči Painkillera a Counter-Striku, doprovodný turnaj si zahrají v Counter-Striku dívky. Ve Španělsku bohužel neuvidíme žádného českého hráče, snad to bude na dalších akcích lepší.
  • Korejští pořadatelé WEG oznámili detaily druhé sezóny letošní LAN ligy. V ní se představí 12 pozvaných Counter-Strike týmů a 16 hráčů Warcrafta III, celková dotace (v níž jsou však zahrnuty letenky) činí krásných 400 000 dolarů.
  • Český Vietcong tým Snap Down se ukázal ve velmi dobrém světle v mezinárodním ClanBase Open Cupu. V tamější druhé lize dokráčel bez jediného zaváhání až za titulem, když ve finále porazil Němce Team Fighter 9:1, a v příštím ročníku si zahraje elitní divizi.
  • Polský klan Pentagram, vítěz domácího Euro Cyber Cupu na Invexu, obměňuje svou sestavu. Jeden z hráčů se totiž nechtěl věnovat Counter-Striku v takové míře jako ostatní, a tak s ním byla bez milosti rozvázána spolupráce. Téměř ihned pak byla oznámena posila, hráč ruloN z týmu FX.

Polský CS klan Pentagram přebírá šek na 10 000 dolarů za vítězství v Euro Cyber Cupu na Invexu.

Foto: www.progamers.cz

Nastal čas přechodu z CS 1.6 na Source?

Když počátkem roku přišel na herní trh nový Counter-Strike s označením Source, široká veřejnost se mohla uslintat nad nádhernou grafikou postavenou na enginu Half-Life 2. Profi hráči si sice stěžovali na výrazné chyby zamezující hru na soutěžní úrovni, ale vývojáři z Valve slibovali nápravu, a tak vše utichlo. Když se však Valve domluvilo s dvěma ze tří pořadatelů největších světových turnajů (CPL a WCG) na tom, že se "u nich" bude hrát CS:Source, debata začala znova.

V té době se zdálo, že pořadatelé Electronic Sports World Cupu ve Francii dělají chybu, když zůstávají u staré verze označené 1.6. Uplynulo pár měsíců a situace se poměrně rapidně mění. Valve až teprve nedávno dokázalo předělat všechny potřebné mapy do nového enginu, spousta nedodělků stále není opravena, ale hlavně, hráči se k přechodu na CS:Source stále nemají.

Obrázek ze hry Counter-Strike:Source.

Zdroj: www.playzone.cz

Ke hře CS:Source je totiž třeba originální klíč k Half-Life 2 (u nás stojí originálka cca 900 Kč) a co si budeme nalhávat, přece jen je to dobrý důvod zůstávat u verze staré. Věcí druhou je větší hardwarová náročnost CS:Source, která logicky vyplývá z použití nového enginu. Zatímco ve verzi 1.6 mají hráči stabilně 100 fps (frames per second = snímků za sekundu), u CS:S to tak slavné není. Takže to už jsou dva důvody a třetí je nasnadě - hráč, který strávil spoustu času tím, že se snažil ovládnout co nejlépe starou 1.6, teď nemá příliš chuti postavit se na startovní čáru s ostatními a učit se znova. Zatím se tedy CS:Source příliš nehraje, ale velké turnaje, které se v něm budou odehrávat, se blíží.

Prvním velkým CS:Source turnajem totiž bude CPL Summer počátkem července, ve stejném termínu jako ESWC. A právě tady CPL naráží, neboť do jejich CS:Source turnaje s dotací 100 000 dolarů se přihlásilo pouhých 40 týmů (loni to byla více než stovka), a tak byli pořadatelé nuceni snížit dotaci na 60 000 dolarů a zavést i turnaj v CS 1.6 s dotací 50 000 dolarů.

Na žádný z turnajů se ale zatím nehlásí elitní světové týmy, a tak Američanům hrozí, že po čtyřech letech se z jejich chlouby opět stane pouze národní mistrovství. Naopak organizátoři ESWC si mohou mnout ruce, neboť nemuseli udělat takřka nic a nyní můžou očekávat špičkovou konkurenci i větší zájem diváků.

Čas CS:Source nepochybně přijde, protože je i v zájmu velkých hardwarových společností, které jsou hlavními sponzory světových turnajů, aby se na turnajích hrály hry využívající jejich hardware až na samou hranici možností. Zatím to ale vypadá, že Valve po CS:Condition Zero opět šláplo vedle a bude muset tvrdě pracovat, aby předsvědčilo hráče, že jejich nové CSko je to pravé.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Filmy a videa o hrách

Kromě tradiční porce informací ze světa online hraní se v dnešním článku dozvíte, jakým způsobem pořadatelé soutěží či hráči medializují své snažení na poli...

On-line hry: ESWC 2005 - první podrobnosti

V minulém roce se turnaj Electronic Sports World Cup ve Francii stal jedním z nejlépe hodnocených turnajů historie. Hráči i sponzoři byli spokojeni, nechyběli...

On-line hry: V cyklu MČR o milión korun

V průběhu tohoto týdne byla zveřejněna celková dotace seriálu Mistrovství České republiky v počítačových hrách, která činí 1 milión Kč. Podíváme se, jaké...

Výběr článků

Načítám