Hlavní obsah

On-line hry: Aktuální informace o ESWC

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turnaj Electronic Sports World Cup (ESWC) si za pět předchozích let vybudoval slušnou pozici v Evropě i ve světě. Nyní francouzští pořadatelé oznámili přesun velkého finále do USA, hrané hry očesali o Pro Evolution Soccer a vrací se Quake 3. Nejen o tom bude pravidelný herní článek, dostaneme se i k úspěšnému protestu české CS reprezentace.

Článek

Novinky z domova

  • Česká reprezentace ve hře Counter-Strike 1.6 má za sebou zápas pravdy v kvalifikaci ClanBase Nations Cupu proti Portugalsku. Pouze vítěz tohoto předkola měl zajištěn postup do hlavní části turnaje, ve velmi vyrovnaném zápase bohužel triumfoval soupeř po výsledku 2:1 na mapy. Čeští hráči ale podali protest proti používání tzv. "begrip jumpu" (který začali používat jako první ruští Begrip) a admini turnaje rozhodli o oprávněnosti námitek a o kontumační výhře ČR. V základní skupině se tak náš výběr může těšit na soupeře z Dánska, Španělska, Ukrajiny, Bulharska a Estonska, dále postupují tři týmy.
  • V již čtvrté kvalifikaci turnaje FIFA Interactive World Cup se opět bojovalo o dvě místa ve finálovém turnaji, do Českých Budějovic přijelo 28 soutěžících. Nejlépe si s podmínkami v herně, s hrou FIFA 08 a se soupeři poradili Martin Špát a Jan Voříšek a doplnili tak seznam kvalifikantů. Další dvě FIWC kvalifikace se hrají o tomto víkendu, již dnes se soutěží v Plzni a zítra (v sobotu) potom v Hradci Králové.
  • LanCraft, tradiční turnaj stratégů v Rýmařově, se uskuteční až v dubnu, ale už teď tým adminů informuje o novinkách. Jednou z nejvýznamnějších je partnerství se společností Electronic Arts a z něj vyplývající dotace 20 000 Kč do turnaje Command & Conquer: Tiberium Wars. Kromě C se bude na turnaji hrát Starcraft: Broodwar, Warcraft III a Warcraft III DotA.
  • Letošní první turnaj Microsoft.FIFA 08 PG Cyber Tour se uskutečnil v hernách sítě PG Cyber Café, zúčastnilo se jej 62 hráčů. Vánoční pauza se podepsala pozitivně na připravenosti scény, ani náhodou tentokrát nešlo o jasnou záležitost. Překvapivé výsledky korunoval vítězstvím slovenský hráč R9, ve finále přehrál dalšího nepříliš známého hráče Subika 2:0 na zápasy.

FIFA Interactive World Cup - vítězové z Českých Budějovic

Novinky ze světa

  • Jeden z nejvýznamnějších Warcraft III týmů poslední doby končí, původně britský tým 4Kings se rozhodl propustit mezinárodní hráče a do budoucnosti se zaměřit na domácí scénu. Již před časem odešel z týmu Francouz ToD, nyní hledal nové působiště i holandský mág Grubby, jeden z mála Evropanů schopných konkurovat asijské nadvládě. Netrvalo to dlouho a Grubby oznámil nový kontrakt, a to s elitním týmem Meet Your Makers. V klanu MYM se tak nyní schází s korejskými hráči Moonem, Luciferem nebo Stormem, je pochopitelné, že v takové sestavě je jediným cílem vítězství na všech turnajích.
  • Španělští pořadatelé chystají na březen na Mallorce velký BYOC (bring your own computer) LAN turnaj Balearikus Party, ve kterém půjde o prizemoney v řádu desititisíců eur. Ve stále populárnější hře Call of Duty 4 se bude soupeřit o 15 000 eur, očekává se tvrdá konkurence týmů ze Středomoří i ze vzdálenějších končin Evropy. Zda se ve Španělsku představí i některý český tým, je zatím ve hvězdách.
  • Prestižní W3 DotA turnaj PriDe pořádaný klanem Meet Your Makers zná všechny účastníky, přihlásilo se neuvěřitelných 550 týmů. Z nich organizátoři vybrali 16 klanů přímo postupujících do základních skupin, zbytek si bude muset o šanci zahrát v kvalifikacích. Zatímco Češi byli zařazeni do Západní Evropy, Slováci budou bojovat s východoevropskými týmy.

Elitní holandský hráč Grubby se svou přítelkyní

Electronic Sports World Cup jde do šesté sezóny

Významných světových turnajů je spousta, řada dříve důležitých (za všechny můžeme jmenovat CPL) postupně upadá a do popředí se dostávají turnaje nové (např. americký CGS anebo štědře dotované asijské série). Jedním z mála kvalitních turnajů, který nebojuje jen miliónovými částkami a přesto se jej účastní světová špička, je Electronic Sports World Cup. Tento turnaj se koná od roku 2003, stojí za ním francouzští pořadatelé a až do letošního roku se finálový turnaj hrál ve Francii.

Letos je vše jinak, ESWC se dohodli s novým generálním partnerem, výrobcem grafických karet NVIDIA, a přicházejí s jednou velkou a několika menšími změnami. Nejviditelnější je přesun finálového turnaje do USA, přesné údaje (termín, místo) ještě nebyly zveřejněny, v tiskové zprávě se hovoří jen o létu 2008 bez dalších podrobností. Aby francouzští diváci nezůstali o ESWC ochuzeni, v termínu 4.-6. července se v pařížské hale Bercy uskuteční ESWC Masters - turnaj pro pozvané hráče ve všech soutěžních hrách, jejichž vítězové si vybojují kromě finančních odměn i cestu do USA na světové finále.

Electronic Sports World Cup 2003

Na rozdíl od jiných pořadatelů (např. WCG) byly soutěžní hry na ESWC vždy vybírány s ohledem na přání hráčů, vždy se tak dávalo přednost "starému" Counter-Striku a ne novinkám CS Source nebo kdysi Condition Zero. Bonbónkem je pak dívčí CS turnaj, což je jediný podobně významný turnaj pro dívky a i ostatní soutěžící a diváci si jej pochvalují. :) Pro rok 2008 došlo mezi soutěžními hrami k několika změnám, pozitivně je hodnotí zejména hráči módu Warcraft III: DotA a také Quakeři, kteří si zahrají Quake 3.

Soutěžní hry ESWC 2008:

Soutěžní hry ESWC 2008:Counter-Strike 1.6 - 5v5

Soutěžní hry ESWC 2008:Counter-Strike 1.6 - 5v5Counter-Strike 1.6 (dívky) - 5v5

Soutěžní hry ESWC 2008:Counter-Strike 1.6 - 5v5Counter-Strike 1.6 (dívky) - 5v5Warcraft III Frozen Throne - 1v1

Soutěžní hry ESWC 2008:Counter-Strike 1.6 - 5v5Counter-Strike 1.6 (dívky) - 5v5Warcraft III Frozen Throne - 1v1Trackmania Nations - 1v1

Soutěžní hry ESWC 2008:Counter-Strike 1.6 - 5v5Counter-Strike 1.6 (dívky) - 5v5Warcraft III Frozen Throne - 1v1Trackmania Nations - 1v1Warcraft III DotA - 5v5

Quake 3 - 1v1

Vítězové Electronic Sports World Cup 2007

Příliš nadšení asi nebudou fotbaloví fanoušci, jejich oblíbenou hru Pro Evolution Soccer v rozpisu nenajdeme. Naopak Quake komunita určitě uvítá návrat ke třetímu dílu série, což jen potvrzuje, že čtvrtý díl nebyl až tak vydařený, jak si vývojáři přáli. Určité rozpaky vyvolala dnes oznámená pravidla her, a to zejména v Counter-Striku a W3: DotA. CSkaři v maplistu naleznou méně populární de_tuscan, hráči Doty si zase budou muset odvykat využívat stromy pro eliminaci nepřátel.

Letošní ročník ESWC je teprve v přípravné fázi, organizátoři ještě neoznámili, v kolika zemích se kvalifikace uskuteční a zda budou mít možnost se zapojit i čeští hráči. V loňském roce se na poslední chvíli ujal pořádání české kvalifikace portál United-Games a ve spolupráci s rakouskými organizátory dokázal tento úkol zvládnout.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Turnaj ve Švédsku pro 10 000 hráčů

Nejvyšší počet účastníků na české LAN party AMD PG Challenge dosáhl 700 hráčů, turnaj DreamHack ve Švédsku je přece jen o něco málo větší a účastní se jej 10...

On-line hry: DreamHack opět rekordní

Švédský turnaj DreamHack má za sebou další úspěšný ročník a vydavatelé Guinnessovy knihy rekordů musí pro příští vydání opět měnit položku největšího počtu...

Výběr článků

Načítám