Hlavní obsah

On-line hry: DreamHack opět rekordní

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédský turnaj DreamHack má za sebou další úspěšný ročník a vydavatelé Guinnessovy knihy rekordů musí pro příští vydání opět měnit položku největšího počtu počítačů na LAN turnaji. Čeští soutěžící na DreamHacku bohužel zůstali pod stupni vítězů, snad to vyjde příště. Nechybí ani další informace ze světa on-line hráčů.

Článek

Novinky z domova

  • Značná část domácí Counter-Strike 1.6 špičky se zúčastnila turnaje AMD PG Cyber Tour v hernách sítě PG Cyber Café, celkem přijelo 33 týmů. Vítězství vybojoval slovenský tým Defeaters, až za ním skončily nejlepší české týmy nEophyte a faberi Bellatores. Výhry pro nejlepší byly vůbec poprvé vypočítávány přesně podle počtu účastníků, soutěžilo se o 8000 Kč a 150 volných hodin v hernách.
  • Přední domácí multiherní klan eSuba přišel po InvexCupu o svou FIFA hvězdu el-Diabla a bylo jen otázkou času, kdo ho nahradí. Nejdříve přišel Butmen, nyní pak přichází ještě větší hvězda - čerstvý Mistr ČR Koozy, který na Invexu hájil barvy cZklanu.
  • Začíná to vypadat, že každý správný herní tým musí mít na svých stránkách i sázkařskou sekci. Po Magic Balloons přicházejí s podobnou vychytávkou také faberi Bellatores, u kterých se dá sázet na Counter-Strike 1.6, Counter-Strike: Source, Call of Duty 4, Trackmania Nations a Warcraft III. Na nejlepší sázející čekají každý měsíc pěkné ceny od partnerů týmu.
  • Většina domácí kompetitivní scény ve hře Call of Duty 2 přešla na modernější Call of Duty 4, nejinak je tomu u nEophyte. Jejich CoD4 sekce se ale potýkala s laxním přístupem hráčů k tréninku, a tak se vedení odhodlalo k neobvyklému kroku. Hned trojici hráčů posadilo na pomyslnou lavičku náhradníků a přijalo mladé hráče, kteří by měli zvýšit konkurenci v týmu.

AMD PG Cyber Tour ve hře Counter-Strike 1.6

Novinky ze světa

  • V Los Angeles dnes začalo velké finále miliónového turnaje Championship Gaming Series za účasti 16 kvalifikovaných týmů z celého světa. V prvních již odehraných zápasech si vedly dobře evropské týmy, které porazily soupeře z Austrálie a Brazílie, jsou to ale jen první krůčky k tučné finanční prémii. Boje v rámci CGS jsou roztahané do celého týdne, velké finále je na programu v pátek 14. prosince.
  • Ani v prosinci admini serveru ZoneRank nezaháleli a připravili pořadí nejlepších Counter-Strike týmů světa. Tím vůbec nejlepším jsou švédští Fnatic, za nimi se drží elitní polský tým PGS a další Švédové SK-Gaming. Skokanem měsíce je finský tým CMAX.gg, kterému pomohl dobrý výsledek na ruském turnaji ASUS Autumn 2007.
  • Na světové Warcraft III scéně se dějí velké věci. První přestupem ve špičce je odchod Francouze ToDa od 4Kings a následné podepsání smlouvy s týmem mousesports. O kvalitního hráče přichází i další známý tým SK-Gaming, tentokrát jde o Ukrajince HoTa. A aby toho nebylo málo, jsou tady ještě dva hráči, které pro změnu nechce tým - Brit DeMusliM tak opouští 4Kings a Němec XlorD SK-Gaming.
  • Německá společnost Turtle Entertainment (stojí za ESL ligami) uvažuje o stavbě eSports Areny pro 10 000 diváků, kde by se hrály důležité progamingové zápasy. Prozatím jde spíše o přípravy, model by měl být ukázán na výstavě Games Convention příští rok.

Grand finále turnaje Championship Gaming Series

DreamHack s rekordy i českou účastí

Švédský turnaj DreamHack nemá smysl dlouze představovat, koná se již od roku 1995 a především poslední ročníky tvrdě útočí na předchozí rekordy v počtu účastníků i počítačů na jediné LAN. Ani letošní turnaj nebyl výjimkou, do města Jönköping přijelo více než 10 000 hráčů, do Guinessovy knihy rekordů bude zapsána cifra 10 455 zapojených počítačů.

Na DreamHacku nechyběla ani česká výprava složená z hráčů Starcraft: Broodwaru a Warcraftu III, hned dva naši hráči se umístili těsně pod stupínky vítězů na 4. místě. W3 hráč Giacomo doplatil na jediného soupeře - Holanďan Grubby jej porazil ve Winners Bracket a posléze jej vyřadil z turnaje v Losers Bracket. Obdobně si vedl i nejlepší z našich starcrafťáků Crow, který nestačil na silného Poláka Dreivena a vypadl se Švédem datobym. Za 4. místo bohužel žádné odměny vypsány nebyly, jako jediný si tak cenu za vítězství v doplňkovém turnaji odnáší w0nder.

Část české výpravy na DreamHacku

World of Warcraft turnaj

O největší peníze se hrálo v rámci ESL Masters turnaje pro pozvané hráče World of Warcraftu - celkem šlo o 75 000 dolarů. Jasným favoritem byl americký tým Pandemic, ten má za sebou sérii zápasů bez porážky a vždy dokáže ostatní něčím překvapit. Evropské týmy jsou v této konfrontaci přece jen o krůček zpět a to se potvrdilo také na DreamHacku. Vítězství vybojoval tým Pandemic, když ve finále porazil klan MoB v poměru 3:2.

1. místo: Pandemic - 45 000 dolarů (= asi 800 000 Kč)

1. místo: Pandemic - 45 000 dolarů (= asi 800 000 Kč)2. místo: MoB TurtleFace - 22 500 dolarů

3. místo: MoB TurtlePower - 7 500 dolarů

Counter-Strike turnaj

O slušné peníze šlo na DreamHacku také v Counter-Striku a konkurence tomu odpovídala. Elitní švédské týmy Fnatic, SK-Gaming, vítězové letošního WCG emuLate z Francie, brazilští MiBR, to jsou jen někteří z účastníků. Věřilo se zejména Fnatic, všichni byli zvědavi i na emuLate, zda dokáží navázat na úspěšné WCG. Oba tyto týmy si vedly solidně, přece jen tady ale byli lepší. Tím vůbec nejlepším byl brazilský tým MiBR, který ve finále přehrál SK-Gaming v poměru 16:11 a odváží si do Brazílie nejvíce peněz.

1. místo: MiBR (Brazílie) - 110 000 SEK (= cca 300 000 Kč)

1. místo: MiBR (Brazílie) - 110 000 SEK (= cca 300 000 Kč)2. místo: SK-Gaming (Švédsko) - 50 000 SEK

3. místo: emuLate (Francie) - 25 000 SEK

Vítězové WoW turnaje ESL Masters

Rekordy DreamHack Winter 2007

Organizátoři se na svých stránkách chlubí řadou rekordních parametrů letošního DreamHacku, podívejme se, jaké to jsou.

  • největší počet počítačů na LANu - 10 455
  • největší počet diváků - 13 000 (loni 11 000)
  • nejlepší připojení k síti - 40 Gbit/s
  • nový rekord v přetaktování - skóre 29 325 v 3D Mark 06
  • nejvíce nápojů Jolt cola - prodáno okolo 80 000 plechovek
  • největší plocha turnajů - 40 000 metrů čtverečních

Na další turnaj DreamHack si musíme počkat do června, už teď je ale jisté, že se organizátoři opět budou snažit o překonání řady rekordů ve velikosti akce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám