Hlavní obsah

On-line hry: Turnaj ve Švédsku pro 10 000 hráčů

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší počet účastníků na české LAN party AMD PG Challenge dosáhl 700 hráčů, turnaj DreamHack ve Švédsku je přece jen o něco málo větší a účastní se jej 10 000 soutěžících. Ve kterých hrách se v Jönköpingu soutěží a jakou naději na úspěch tam mají čeští hráči? To se dozvíte v dnešním článku ze světa soutěžního online hraní.

Článek

Novinky z domova

  • Před několika lety se na české scéně objevil sázkařský portál Skaza zaměřený čistě na progaming. Tamější bookmakeři stanovovali kurzy na herní zápasy v turnajích a ligách, nejlepší sázkaři získávali drobné ceny. Portál postupem času doplatil na stále nižší aktivitu programátora i bookmakerů a své tipařské schopnosti mohli příznivci progamingu ověřit pouze u Fortuny při finále Mistrovství ČR na Invexu. To se ale mění - komunita okolo multiklanu MagicBalloons spouští vlastní sázení, prozatím na utkání ve hrách Counter-Strike 1.6, Counter-Strike: Source, NHL 08, Warcraft III a Warcraft III DotA.
  • Otěže online hraní válečné série Call of Duty přebírá nejnovější díl CoD4: Modern Warfare, a to především v soutěžním hraní. O víkendu se uskutečnily první NightCupy, na tuto chystá svůj pohár multiherní klan nEophyte. Nespí ani server United-Games.cz, který připravil 10 tréninkových/zápasových serverů pro pozdější využití v tamější AMD CoD ligu. V současné době jsou ale k dispozici široké veřejnosti.
  • O víkendu se v hernách sítě PG Cyber Café uskutečnil tradiční turnaj ATI.Warcraft III PG Cyber Tour, o finanční odměny ve výši 4000 Kč a volné hodiny v hernách se utkalo 33 hráčů. Mezi nimi byli všichni tři medailisté letošního Mistrovství ČR v počítačových hrách - Bonecracker, KraGesh a Giacomo. Po neúspěchu na Invexu to byl tentokrát Giacomo, kdo byl nejlépe připraven, porazil oba zbývající medailisty z Invexu a turnaj vyhrál.
  • Finálový turnaj Mistrovství ČR na Invexu se uskutečnil koncem října, admini multiklanu nEophyte si ale dali s tříděním načas a nyní zveřejnili na svém webu rozsáhlou fotogalerii zaměřenou (logicky) na jejich hráče a stánek v pavilonu X. Pokud vás tedy zajímá, jak vypadají členové jednotlivých sekcí nEophyte, podívejte se na stránky www.neophyte.cz.

Novinky ze světa

  • Přední světový multiklan SK-Gaming má jeden z nejčtenějších webů v oboru, pro novinky z progamingového světa si na něj chodí čtenáři z celého světa. V průběhu tohoto týdne byla zveřejněna zbrusu nová verze webových stránek (označená 4.0 beta), stejně jako v předchozích letech jsou stránky zaměřeny na hry Counter-Strike, Warcraft III, World of Warcraft, FIFA a W3: DotA.
  • Švédský Counter-Strike tým Fnatic se dlouhou dobu přetahuje s polskými PGS o pozici světové jedničky a v těchto týdnech má v souboji navrch. Jejich zlatý stupínek potvrzují i členové poroty známého portálu GotFrag, kteří sestavují tradiční žebříček nejlepších světových klanů. Aktuálnímu pořadí Fnatic doslova dominují, na první místo je dalo všech 20 porotců.
  • Již pojedenácté se na serveru ClanBase uskuteční Nations Cup, pohár národů s cílem zjistit, ve které zemi je hraní her národním sportem. Ještě před zahájením nové sezóny ale organizátoři hledají manažery národních týmů, ti by měli dohlédnout na bezproblémový výběr kapitánů v jednotlivých hrách a komunikovat s vedením portálu. Jste zkušený organizátor a chcete pomoci české komunitě? Možná hledají právě vás!
  • Na přelomu února a března 2008 se v holandském Enschede uskuteční další díl populárního turnaje Crossfire, tentokrát se bude soutěžit ve hrách Call of Duty 4, Enemy Territory, ET: Quakewars, Warsow a také v pokeru. Celková dotace turnaje dosáhne 10 000 dolarů (cca 180 000 Kč), start zvažují přední české týmy ve hře Call of Duty 4, ale bude hodně záležet na jejich formě počátkem příštího roku.

Akční hra Call of Duty 4: Modern Warfare

DreamHack Winter 2007 - tradiční herní monstrakce je v plném proudu

Švédský turnaj DreamHack se koná jednou za půl roku, na nedostatek hráčů si opravdu nemůže stěžovat. Loni v prosinci přivítal 10 638 hráčů a právě toto číslo je zapsáno v Guinessově knize rekordů. Aktuální turnaj DreamHack Winter 2007 se koná v termínu 29.11.-2.12., místem konání je opět Elmia Exhibition Center v Jönköpingu. Organizátoři opět cílili na 10 000 účastníků, prozatím (čtvrtek odpoledne) turnikety prošlo o něco více než 8 000 hráčů, ale další ještě přibydou - rozhodně nejde o malou akci. :)

Účastníci se pochopitelně nerekrutují pouze z domácího Švédska, ale rovněž z okolních skandinávských zemí, dále přijedou hráči z Německa, Velké Británie, Francie a dokonce i z České republiky. 10 000 hráčů není úplně malé číslo a odpovídá mu i připojení k internetu, které zajistily společnosti Telia a Cisco - 40 Gbit/s. Asi tedy nehrozí, že by si hráči na připojení stěžovali...

Zahájení DreamHack Winter 2007 - rozhovor s hlavními organizátory.

Soutěžní disciplíny

Dříve byla sportovní úroveň turnajů na DreamHacku nižší a šlo více o zábavu než o špičkové výkony. Organizátoři ale zapracovali, dohodli se s pořadateli turnajů Intel Extreme Masters a World GameMaster Tournament a to způsobilo větší zájem elitních hráčů. Zatímco v loňském turnaji se český W3 hráč Giacomo řadil mezi jasné favority na vítězství, tentokrát bude v konkurenci např. 4K^Grubbyho nebo ruských hráčů spoléhat i na štěstí.

Nejlépe dotovaným jednorázovým turnajem na DreamHacku je 3v3 souboj ve hře World of Warcraft v rámci Intel Extreme Masters, kde se hraje o 75 000 amerických dolarů (cca 1,35 miliónu Kč). Své zástupce vyslaly silné multiklany jako Fnatic, SK-Gaming anebo MeetYourMakers, příznivci WoWu si určitě přijdou na své. Slušná konkurence bude i v Counter-Striku, Warcraftu III a W3 Dota, zajímavostí je velký turnaj v obstarožním Quake Worldu.

Švédská WoW divize SK-Gaming před prvním zápasem. Jak jsem již předeslal, turnaje se účastní i skupinka českých hráčů, především hrající hru Starcraft: Broodwar. Největší nadějí je ale nEph.Giacomo hrající strategii Warcraft III, který by se úspěchem na mezinárodní scéně chtěl rozloučit s progamingem. Zároveň ale platí, že W3 konkurence je velmi silná a "na bednu" to příliš nevypadá.

Čeští účastníci DH Winter 2007:

Čeští účastníci DH Winter 2007:Jump (Starcraft: Broodwar) - vedoucí výpravy

Čeští účastníci DH Winter 2007:Jump (Starcraft: Broodwar) - vedoucí výpravyCrow (Starcraft: Broodwar)

Čeští účastníci DH Winter 2007:Jump (Starcraft: Broodwar) - vedoucí výpravyCrow (Starcraft: Broodwar)ErrOr (Starcraft: Broodwar)

Čeští účastníci DH Winter 2007:Jump (Starcraft: Broodwar) - vedoucí výpravyCrow (Starcraft: Broodwar)ErrOr (Starcraft: Broodwar)w0nder (Starcraft: Broodwar)

Giacomo (Warcraft III)

DreamHack Winter 2007 po zhasnutí světel.

Pařanský jídelníček

Nejen hraním živ je člověk, hráči DreamHacku si můžou na místě zakoupit jídlo připravené Teamem Culinar, účastníky mnoha světových kulinářských soutěží. Team Culinar chce vybočit ze standardní hráčské stravy (hranolky, cola, chipsy) a nabídnout i zdravou stravu pro sportovce. Můžete sami posoudit, jak se jim to povedlo a na kolik jídlo ve Švédsku přijde.

Snídaně (chléb, máslo, jogurt, müsli s mlékem) - 80 Kč

Snídaně (chléb, máslo, jogurt, müsli s mlékem) - 80 KčBageta (různé druhy) - 60 Kč

Snídaně (chléb, máslo, jogurt, müsli s mlékem) - 80 KčBageta (různé druhy) - 60 KčHamburger - 80 Kč

Snídaně (chléb, máslo, jogurt, müsli s mlékem) - 80 KčBageta (různé druhy) - 60 KčHamburger - 80 KčMaso a těstoviny/rýže - 140 Kč

Těstovinový salát - 110 Kč

DreamHack zpříjemní účastníkům řada dalších doprovodných akcí, např. koncerty, soutěže, filmová promítání a mnohé další. Bonbónkem bude představení švédské armády včetně air show za účasti strojů JAS 39 Gripen. Velkou zajímavostí (zejména z pohledu účastníků českých LAN party) je absolutní zákaz konzumace alkoholu a omamných látek na celém DreamHacku.

Většina turnajů ještě ani nezačala, část je v úvodní fázi bojů, na výsledky si tak musíte počkat do příštího týdne. Možná část prizemoney poputuje do peněženek českých hráčů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám