Hlavní obsah

Ochrana světa kryptoměn? Binance chce vytvořit miliardový fond

New York

Kryptoměnová burza Binance usiluje o vytvoření fondu v hodnotě zhruba jedné miliardy dolarů (23,4 miliardy Kč) na nákup problematických digitálních aktiv. V rozhovoru s agenturou Bloomberg to řekl šéf a spoluzakladatel této největší kryptoměnové burzy na světě Changpeng Zhao. Odvětvím v posledních týdnech otřásá krach konkurenční kryptoměnové burzy FTX.

Foto: Marco Bello, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Pokud to nebude stačit, můžeme alokovat více,“ naznačil Zhao možné vyčlenění dalšího kapitálu. Minulý týden na konferenci v Abú Zabí řekl, že o fond, který jeho společnost plánuje spustit na pomoc kryptoměnovým projektům s nedostatkem hotovosti, je zájem. Fond by podle něj mohl zmírnit řetězový dopad krachu FTX.

Zkrachovalá kryptoměnová burza FTX disponuje celkovou částkou asi 1,24 miliardy dolarů v hotovosti. Stále však nejméně 3,1 miliardy dolarů dluží, uvedl server CNBC s odkazem na pondělní zjištění soudu. Nové vedení FTX má předstoupit před soud, aby popsalo události, které vedly k náhlému pádu firmy.

Kolaps druhé největší kryptoměnové burzy na světě otřásl celým odvětvím kryptoměn. Už před krachem FTX byl trh uprostřed takzvané kryptoměnové zimy, kdy ceny bitcoinu a kryptoměny ether klesly, což přimělo řadu firem vyhlásit bankrot.

Největším věřitelům dluží FTX 73,5 miliardy. Účet ještě poroste

Internet a PC

Bitcoin se drží nízko

Bitcoin se ještě na začátku listopadu – před pádem FTX – obchodoval za 521 420 Kč, po pádu druhé největší kryptoměnové burzy se ale cena propadla až na 370 705 Kč. Ve čtvrtek se hodnota vyšplhala až na 388 155 Kč. Je to ale stále jeden z nejhorších výsledků od konce roku 2020.

Americká makléřská společnost Genesis, která obchoduje s digitálními aktivy, minulý týden zastavila výběry. Na možné vyhlášení bankrotu se kvůli své významné expozici vůči FTX připravuje kryptoměnová burza BlockFi.

Bitcoiny vznikly v roce 2009

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny.

Kryptoměny jsou totálně zkorumpovaný ekosystém, míní ekonom Roubini

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám