Hlavní obsah

Objem obchodů s kryptoměnami v Česku klesl na 300 milionů Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Objem obchodů s kryptoměnami v Česku v lednu meziročně klesl zhruba o třetinu, téměř na 300 milionů korun. Proti prosinci to naopak představuje zhruba třetinový nárůst. Většinu obchodů tvořily transakce s bitcoinem, který za poslední měsíc posílil o 42 procent na 23 700 dolarů, tedy asi 517 000 Kč. Vyplývá to z údajů obchodníka Bit.plus.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle ředitele Bit.plus Martina Stránského stojí za meziročním poklesem objemů obchodů zejména snížení ceny bitcoinu. „I přes průměrný meziroční pokles ceny bitcoinu o 40 procent se zájem lidí o investici do kryptoměn téměř nezměnil. To znamená, že nakupují stejně bitcoinů, ale vynakládají na to méně peněz,“ uvedl.

Lednový růst bitcoinu je podle projektového manažera Portu Jakuba Valníčka typickou ukázkou takzvaného lednového efektu, tedy situace, kdy finanční aktivum roste v prvním měsíci v roce nadprůměrně rychle bez jasného fundamentu.

Lednový efekt lze vysvětlit tím, že v prosinci investoři naopak prodávají z důvodu daňové optimalizace. Tomuto trendu by však neměla být připisována velká důležitost, obzvlášť proto, že kryptoměny se obecnými investorskými poučkami často neřídí.

Británie chystá silnou regulaci trhu kryptoměn

Internet a PC

Podle ředitele společnosti 2bminer Jakuba Hlavenky v lednu rostla nejen cena bitcoinu, ale i zájem o nákup strojů, které těží altcoiny. „Někteří odborníci očekávají bullrun, který ovlivňuje rostoucí akciový trh. Společně s ním se zvýšila chuť investovat i zapojit se do světa kryptoměn. Některé z velkých burz prokázaly stabilitu, a jedna z nejstarších německých bank dokonce začala pracovat s platbami v bitcoinu. To vše chápeme jako spínač dalšího vývoje,“ podotkl.

Data o transakcích s kryptoměnami podle investičního analytika Wood&Company Tomáše Kacerovského naznačují, že bitcoin a ostatní měny již viděly své dno. „Ve ztrátě je stejně velká část trhu jako v letech 2012, 2015 a 2019, kdy se bitcoin a kryptoměny odrazily ode dna.

Tržní hodnota se nachází pod realizovanou hodnotou, což jsme mohli pozorovat pouze při konci poklesů v těchto třech letech. Na trhu také roste procentuální výše měnové zásoby bitcoinu a dalších kryptoměn, která se více než rok nepohnula, což indikuje odchod retailu a krátkodobých spekulantů,“ uzavřel.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Kyberpodvodníci sázejí na hloupost

Stalo se

Reklama

Související články

Lukačovič: Bitcoin nese rysy pyramidové hry

Majitel společnosti Seznam.cz Ivo Lukačovič považuje bitcoin za fenomén, který boří hranice techniky i financí. Jedním dechem ale dodává, že fungování...

Výběr článků

Načítám