Hlavní obsah

Definitivní tečka za DVB-T vysíláním v Česku, televizory přijímají nový standard

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valašské Klobouky

Ve středu byla definitivně ukončena první generace pozemního digitálního vysílání v Česku, kdy byl poslední vysílač Valašské Klobouky – Ploštiny přeladěn na nový standard DVB-T2. Napříč republikou tak v uplynulých měsících museli lidé přejít na tento nový typ vysílání, případně přijít na některou z placených televizních služeb.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Minimálně další dekádu by se ale v bezplatném televizním vysílání v Česku nemělo nic zásadního měnit.

Přechod na nový vysílací standard DVB-T2 odstartoval v Česku 27. listopadu 2019. Tehdy přišli jako první o první generaci pozemního digitálního vysílání Pražené, přeladěny byly vysílače Praha Žižkov a Cukrák.

České Radiokomunikace, které mají přechod v tuzemsku na starosti, měly původně dokončit přechod na nový standard ještě před letními prázdninami – letos v červnu. Kvůli šíření koronaviru byl však harmonogram upraven a lidé dostali více času se na přechod připravit.

Poslední vysílač byl tedy podle vládou chváleného harmonogramu vypnut ve středu 28. října, šlo právě o Valašské Klobouky – Ploštiny.

Na DVB-T2 vysílání přeladilo již 2,5 milionu českých domácností

Internet a PC

„Bylo to opravdu náročné období. Intenzivně jsme se připravovali několik let, nakoupili jsme velké množství technologií, zavedli certifikační proces pro televizní přijímače, proškolili výrobce, prodejce i anténářské společnosti. Vytvořili jsme a vysíláme televizní informační kanál k přechodu na DVB-T2. Projeli jsme s informační kampaní celou republiku. A především jsme celý proces zvládli tak, aby diváci měli stále zachovanou možnost bezplatného příjmu televizního vysílání,“ prohlásil generální ředitel radiokomunikací Vít Vážan.

Platformu pozemního vysílání využívá pro příjem televize v Česku 55 % domácností. Pozemní televizní vysílání pokrývá svým signálem více než 99 % domácností v ČR a pozemní televize je pro diváky jedinou bezplatnou platformou.

„Pozemní vysílání potvrzuje dlouhodobě pozici nejsilnější platformy v Česku. Je spolehlivé, nezávislé na počtech lidí, kteří ho využívají, umí nabídnout nejmodernější služby, vysoké rozlišení, pružnost při vzniku nových TV programů, propojení s internetem prostřednictvím HbbTV. Jsme potěšeni, že mu lidé stále zachovávají přízeň, je to odměna za tvrdou práci v uplynulém období,“ dodal Vážan.

Kmitočty garantovány do roku 2030

Kmitočty pro pozemní televizní vysílání v DVB-T2 jsou státem garantovány nejméně do roku 2030. Lidé se tedy nemusí obávat, že by za pár let museli měnit opět své televizní přijímače, nebo pořizovat set-top boxy kvůli nějakému modernějšímu televiznímu standardu.

Jak je z řádků výše patrné, přechod na DVB-T2 se rozhodně netýkal každého. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny v uplynulých měsících nijak nedotkly.

Jedinci přijímající televizní signál prostřednictvím klasické antény ale museli přechod řešit. Je nutné mít buď televizor, nebo set-top box podporující standard DVB-T2. Řešením samozřejmě může být také přechod na jiný typ televizního vysílání. Alternativou může být kabelová televize, satelitní služby či IPTV, tedy příjem televizního signálu prostřednictvím internetu.

Rychlý mobilní internet 5G

Standard DVB-T2 tedy dosahuje v Česku lepšího pokrytí než starší DVB-T. Zároveň nabízí Čechům více televizních programů, stejně jako vyšší obrazovou kvalitu. Důvodů pro přechod na DVB-T2 bylo nicméně daleko více, například i příchod vysokorychlostního mobilního internetu 5G.

Bezdrátová pásma totiž nejsou nafukovací a Český telekomunikační úřad jasně určuje, kdo smí v konkrétním frekvenčním pásmu operovat a co může dělat. Jak jsme již naznačili v řádcích výše, přechod na druhou generaci dovolil uvolnit důležitá pásma pro vysokorychlostní mobilní internet. Tuzemští operátoři tak budou moci vystavět nové sítě, které zajistí vyšší přenosové rychlosti pro naše mobilní miláčky.

Zlínsko přejde na DVB-T2 vysílání, první generace pozemního digitálního vysílání končí

Internet a PC

Hlavní výhody DVB-T2

:: Lepší zabezpečení přenosu

:: Vyšší datový tok umožňující ekonomický přenos HDTV

:: Obraz krystalicky čistý bez výrazných chyb

:: Realističtější barvy a jejich přechody

:: Až 5x podrobnější vizuální informace

Reklama

Související články

Na Moravě utichne DVB-T vysílání

Část Česka již má přechod na nový standard pozemního digitálního vysílání DVB-T2 již za sebou, další to teprve Česká. Na konci března například dojde k vypnutí...

Přechod na DVB-T2 bude pokračovat od července

Koronavirus přerušil přechod na nový televizní standard DVB-T2, na který se Česko připravuje už od loňského roku. Další vypínače vysílající stále ještě na...

Výběr článků

Načítám