Hlavní obsah

Nvidia zrušila kvůli bezpečnosti summit o umělé inteligenci v Izraeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv/Santa Clara

Americký výrobce čipů Nvidia z bezpečnostních důvodů zrušil summit o umělé inteligenci (AI), který se měl konat příští týden v izraelském Tel Avivu. Palestinské hnutí Hamás v sobotu zahájilo největší vojenský útok na Izrael za poslední desetiletí. Izrael odpovídá nálety na území Pásma Gazy a mobilizuje statisíce záložníků.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Logo firmy Nvidia

Článek

Dvoudenního AI summitu v Tel Avivu se mělo zúčastnit zhruba 2500 vývojářů, vědců a odborníků z technologického sektoru, hlavní projev měl přednést šéf a spoluzakladatel společnosti Nvidia Jensen Huang. Summit se měl zabývat širokou škálou témat, včetně generativní umělé inteligence, superpočítačů, samořízených vozidel a kybernetické bezpečnosti, píše server CNBC.

„S lítostí oznamujeme, že kvůli současné situaci v Izraeli jsme se rozhodli zrušit AI summit,“ uvedla Nvidia. „Soucítíme se všemi, které tato situace zasáhla. Bezpečnost účastníků je naší nejvyšší prioritou,“ dodala.

Tržby společnosti Nvidia se ve druhém čtvrtletí díky silné poptávce po čipech pro umělou inteligenci zdvojnásobily na 13,5 miliardy dolarů (zhruba 313 miliard Kč). Huang ve svém projevu na summitu plánoval diskutovat o nejnovějších krocích podniku v oblasti generativní umělé inteligence a cloudových služeb.

Umělá inteligence má budoucnost i ve zdravotnictví. Půjde o bilionový byznys

Software

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Válka v Izraeli

Boje v Izraeli neutichají ani v úterý. Vše odstartovali palestinští ozbrojenci z Pásma Gazy, když v sobotu ráno zahájili rozsáhlý a podle místních médií překvapivý útok na Izrael. Kromě raket vyslali i komanda, která se na několika místech střetla s policisty a vojáky a podle dostupných informací a záběrů ze sociálních sítí zabíjejí civilisty a berou Izraelce jako rukojmí a unášejí je do Pásma Gazy.

Izraelská armáda následně uvedla, že je ve válečném stavu, a slíbila, že se bude bránit. K útokům se přihlásilo radikální hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu slíbil, že nepřítel za útok zaplatí cenu, jakou dosud nikdy nepoznal.

Novinky sledují i v úterý vývoj situace v Izraeli v on-line reportáži:

Hamás vyzval na pátek ke „generální mobilizaci“ muslimů po celém světě

Blízký a Střední východ

Reklama

Související články

Umělá inteligence vdechne mobilům nový život

Lepší výkon, hezčí displeje či kvalitnější fotoaparáty. Nejlepší chytré telefony přináší každý rok nějaké vylepšení. Opravdových inovací, které by zahýbaly...

Výběr článků

Načítám