Hlavní obsah

Nové ultrapřenosné notebooky od Aceru a IBM

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)
PRAHA

Firma Acer rozšířila nabídku přenosných počítačů o nový ultrapřenosný model TravelMate 370 založený na technologii Intel Centrino a vážící pouhých 1,7 kg. Konkurenční firma IBM zároveň představila svůj doposud nejmenší a nejlehčí ThinkPad.

Foto: Jakub Škoda

Amálie, která je mistryní ČR, se svým kolegou Dušanem Galambem. Ten získal třetí místo.

Článek

Srdcem nového notebooku od Aceru je procesor Pentium M 1.4 GHz doplněný operační pamětí typu DDR400 o velikosti 512 MB a pevným diskem o kapacitě 60 GB. V jen 24 mm tenkém těle notebooku se ukrývá 12.1" LCD displej s rozlišením 1024x768 a tudíž velmi jemným rastrem. Bohužel stále častěji se stává zvykem vybavovat notebooky integrovanou grafickou kartou se sdílenou pamětí a ani v tomto případě není TravelMate 370 výjimkou, přestože by si vzhledem k ceně plnohodnotnou grafickou kartu jistě zasloužil.

Ve výbavě dále najdeme bezdrátovou síťovou kartu odpovídající standardu 802.11b, klasický Fast Ethernet, 56K modem, infračervené rozhraní, FireWire, ale také i čtečku paměťových karet, která však podporuje pouze tři druhy karet (SD, MMC a Memory Stick)

Dobrou přenosnost doplňuje možnost provozu až 4,5 hodiny na baterie a tudíž je tento notebook vhodný zejména na častou práci v terénu.

Na českém trhu je dostupný model TravelMate 371TMi za cenu 54 990 Kč bez DPH. Na notebook je poskytována dvouletá záruka.

A pokud by se vám 1,7 kg zdálo pořád hodně, pak by vás mohl zaujmout konkurenční notebook IBM ThinkPad X40, který je podle výrobce nejmenším a nejlehčím notebookem, který kdy firma IBM vyrobila. Váží pouhých 1,23 kg a se čtyřčlánkovou baterií výdrží až 3,5 hodiny provozu. Základem je procesor Pentium M 1,0 nebo 1,2 GHz s nízkým napětím doplněný 256 nebo 512 MB RAM. Samozřejmostí je bezdrátové připojení k internetu přes Wi-Fi a 12.1" LCD displej s rozlišením 1024x768. Tuto novinku si budete moci na českém trhu koupit od března, a to za cenu začínající přibližně na 64 000 Kč bez DPH.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové Celerony překonají 3 GHz

Přední výrobce procesorů, firma Intel, uvede ve druhém čtvrtletí letošního roku nové cenově výhodné procesory Celeron s taktovací frekvencí až 3,06 GHz.

Počítač v klávesnici může ušetřit místo

Řešíte problémy s nedostatkem místa ve vaší kanceláři či domácnosti? Pak by vás mohl zaujmout nový počítač od americké firmy Cybernet Manufacturing, který...

Internet mimo špičku za paušál

Společnosti GTS a Český Telecom jako první operátoři přichází s paušálním zpoplatněním internetového připojení na klasických vytáčených linkách a ISDN,...

Výběr článků

Načítám