Hlavní obsah

Nová varianta viru Mydoom útočí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Elektronickou poštou se začala šířit nová verze počítačového viru Mydoom.S, která se vydává za zprávu s žertovnými fotografiemi v příloze. Po svém spuštění červ v počítači otevře zadní vrátka, která mohou využít hackeři pro útok na jiné počítače.

Foto: Robert Rohál

Skupina M dance crew KM během svého vystoupení na Dni tance 2016.

Článek

Infikovanou e-mailovou zprávu lze snadno poznat podle předmětu zprávy či samotného textu, které jsou:

Předmět zprávy: Photos

Předmět zprávy: PhotosPříloha: photos_arc.exe

Text: LOL!;))))

K samotnému zavirování dojde při spuštění souboru v příloze. Skutečný odesílatel je zcela odlišný od uvedeného a z toho důvodu je zbytečné dotyčnou osobu upozorňovat. Podezřelé e-maily je nejlepší ihned smazat.

Nová varianta viru má omezenou životnost a měla by se přestat šířit 20. srpna ve 21:11 hod. To se však netýká zadních vrátek, která budou otevřena i po tomto datu.

Jak poznat zavirovaný počítač

Zavirovaný počítač poznáte podle přítomnosti souborů winpsd.exe ve Windows\System a rasor38a.dll v adresáři Windows. O otevřených zadních vrátkách svědčí soubor winvpn32.exe umístěný v adresáři Windows.

První verze viru Mydoom se objevila na přelomu ledna a února a zařadila se mezi nejrychleji se šířící viry v historii. Během několika dnů napadla více než 50 miliónů počítačů.

Reklama

Související témata:

Související články

Emailem se rychle šíří nový vir MyDoom

Nový vir s označením Win32/MyDoom.A se šíří elektronickou poštou od pondělí odpoledne, kdy ho poprvé výrobci antivirových programů zachytili. Podle nich...

Počítačový vir MyDoom zmutoval

Počítačový "červ" MyDoom, který od počátku týdne zahlcuje elektronickou poštu po celém světě, na sebe vzal novou podobu. Jeho nová varianta je sestavena tak,...

Výběr článků

Načítám