Hlavní obsah

Počítačový vir MyDoom zmutoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Počítačový "červ" MyDoom, který od počátku týdne zahlcuje elektronickou poštu po celém světě, na sebe vzal novou podobu. Jeho nová varianta je sestavena tak, aby napadla webové stránky softwarové společnosti Microsoft Corp., napsala v noci na čtvrtek agentura Reuters.

Foto: Zlínský kraj

Propagační grafika projektu KUDY KAM

Článek

Specialisté na zabezpečení počítačů upozornili uživatele, aby neotevírali žádné podezřelé přílohy v emailových souborech. Právě v těchto přílohách se schovávají programy, které útočníkům umožňují získat nepovolený vstup do počítačových sítí.

Škoda, kterou nový virus působí zpomalením provozu na sítích a snížením produktivity se již odhaduje na miliardy dolarů, uvedli experti. MyDoom překonal v rychlosti šíření loňskou letní epidemii viru Sobig.F.

Experti zjistili, že nová verze je zacílena na zahlcení internetové stránky Microsoftu vlnou žádostí o informace. První verze viru má od 1. do 12. února napadat webovou stránku malé softwarové firmy SCO Group. Ta pobouřila řadu zastánců operačního systému Linux za to že podala žalobu na společnost IBM. V žalobě SCO tvrdí, že Linux obsahuje patentově chráněný kód systému Unix.

Expert Jimmy Kuo z firmy Network Associates a jeho antivirové divize McAfee uvedl, že je zatím obtížné říci, zda se verze "MyDoom.b" šíří přes internet nebo jinak. Nová varianta byla zatím zjištěna jen u několika ojedinělých zdrojů. I nová verze se vyznačuje tím, že nenapadá emailové adresy vládních úřadů, několika univerzit a vybraných firem zabývajících se počítačovou bezpečností jako Symantec.

MyDoom, přezdívaný rovněž Novarg nebo Shimgapi, stejně jako většina moderních virů otevírá napadený počítač k přístupu zvenčí. Nový virus tentokrát nevyužívá chyb v softwaru, ale láká příjemce e-mailové zprávy otevřít přiloženou přílohu. Ta pak spustí programy, které zahltí elektronické sítě.

Škodlivý program napadá výlučně počítače se systémem Windows. Hromadně rozesílaná nakažená pošta má přípony .exe, .scr, .zip nebo .pif a v předmětu e-mailu jsou například slova "test" nebo "status". Infikovaný mail se často tváří jako oficiální vzkaz od správce sítě.

MyDoom se po proniknutí do systému počítače dále samostatně rozesílá po adresách v napadeném počítači. Tím zahlcuje poštovní servery a zhoršuje výkon firemních sítí. Dalším nebezpečím je otevření počítače pro útok vzdáleného narušitele, tzv. zadní vrátka.

Reklama

Související témata:

Související články

Emailem se rychle šíří nový vir MyDoom

Nový vir s označením Win32/MyDoom.A se šíří elektronickou poštou od pondělí odpoledne, kdy ho poprvé výrobci antivirových programů zachytili. Podle nich...

Výběr článků

Načítám