Hlavní obsah

Neslyšící vyrazí v Paříži na koncert s vibračními batohy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Pařížská filharmonie bude od příští sezony nabízet vibrační batohy, které umožní neslyšícím a nedoslýchavým vnímat hudbu zprostředkovaně. Na novince koncertní sál spolupracuje s firmou SoundX, která vymyslela technologii využívající umělou inteligenci. Ta přepíše všechny zvuky v sále do vibrací, které posluchači ucítí, napsala agentura AFP.

Foto: archiv výrobce

Speciální vibrační batoh pro neslyšící

Článek

Firma technologii testovala osm měsíců, výsledkem jsou batohy připojené na aplikaci. Všechny batohy v sále ovládají pořadatelé pomocí jediného tabletu, posluchači si nemusí nic stahovat do svých telefonů. Od podzimu bude zařízení dostupné na některá představení, od sezony 2024/2025 by měla fungovat na všech představeních pařížské filharmonie.

V posledních letech se již na různých koncertech používaly vibrační balíčky, ty ale dokázaly zachytit jen hluboké basové tóny. Řešení navržené společností SoundX umožní zachytit hudební frekvenci až do 20 000 hertzů, zatímco současné technologie zachytí nanejvýš 100 hertzů, uvedl zakladatel SoundX Damien Quintard.

iPhony a iPady se naučí replikovat lidský hlas. Novinek se chystá více

Software

Zařízení bude pro hendikepované návštěvníky zdarma a nijak neovlivní 20procentní slevu, kterou mají na všechny vstupenky, uvedla náměstkyně ředitele filharmonie Sarah Konéová. Instituce chystá i další alternativy. Od podzimu se zde budou hrát tři koncerty a jedno dětské představení, které bude provázet tlumočení do znakového jazyka.

Quintard věří, že by se tyto vibrační batohy mohly časem přesunout z divadel i do každodenního života neslyšících. Umožnily by jim například snáze zaznamenat klakson auta, sirénu sanitky nebo štěkot psa, vyjmenovává Quintard.

Foto: archiv výrobce

Systém vysílá zvuk bezdrátově

Reklama

Výběr článků

Načítám