Hlavní obsah

Nepál zakázal TikTok, sociální síť prý narušuje společenskou harmonii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káthmándú

Nepál zakázal čínskou mobilní aplikaci a sociální síť TikTok, protože její obsah „narušoval sociální harmonii“, informoval zpravodajský server BBC News. Toto rozhodnutí přišlo jen několik dní poté, kdy země zavedla nové pravidlo, podle kterého musí firmy provozující sociální média zřídit v zemi styčné kanceláře.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Sociální síť TikTok. Ilustrační snímek

Článek

TikTok, který má měsíčně přibližně miliardu uživatelů, zakázalo několik zemí včetně Indie. Začátkem letošního roku se stala Montana prvním státem USA, kde se TikTok nesmí používat, zatímco britský parlament mu vystavil stopku na své síti – TikTok nesmí používat úředníci a vládní představitelé.

Nepálská ministryně pro komunikace a informační technologie Rekha Šarmaová řekla nepálské BBC, že platforma šíří škodlivý obsah. Dodala, že „zákaz vstoupí v platnost okamžitě a telekomunikačním úřadům bylo nařízeno, aby toto rozhodnutí provedly“.

TikTok testuje placenou verzi

Internet a PC

Pod drobnohledem úřadů po celém světě

Gagan Thapa, vysoký představitel vládní koaliční strany Nepálský kongres, ovšem rozhodnutí vlády zakázat TikTok zpochybnil. Podle jeho slov jde o pokus omezit svobodu projevu a úředníci by se měli zaměřit spíše na regulaci této platformy.

TikTok je pod drobnohledem úřadů po celém světě kvůli obavám, že by údaje z něj mohly být předávány čínské vládě; mateřská společnost ByteDance toto obvinění opakovaně odmítla.

Ačkoli TikTok zaostává za takovými sociálními sítěmi, jako jsou Facebook a Instagram, růst jeho obliby mezi mladými lidmi značně převyšuje jeho konkurenty.

Zatímco například YouTube a Facebook jsou populární mezi uživateli internetu všech věkových skupin, TikTok je velmi oblíbený u mladších věkových skupin – tuto platformu používá více než 80 procent uživatelů sociálních médií ve věku 16 až 24 let.

Podobný tlak jako v Rusku

Nepál tlak na sociální sítě stupňuje. Tento měsíc bylo v zemi zavedeno nové pravidlo, podle kterého musí mít zahraniční provozovatelé sociálních sítí přímo v Nepálu vlastní kancelář. Místní zákonodárci si od toho slibují, že budou moci lépe koordinovat obsah, který je podle nich nežádoucí.

V minulosti podobnou povinnost pro zahraniční firmy zavedlo také Rusko, netýkala se přitom pouze sociálních sítí, ale všech velkých technologických firem, jako je například Google či Apple. Tento zákon byl v Rusku přijat ještě v roce 2021, tedy předtím, než začala válka na Ukrajině.

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Škola v USA zakázala dětem mobily. Takhle to dopadlo

Mobil

Reklama

Související články

TikTok dostal v EU miliardovou pokutu

Čínská sociální síť TikTok dostala v Evropské unii pokutu ve výši 345 milionů eur (8,45 miliardy Kč) za to, že při zpracovávání osobních údajů dětí porušovala...

Výběr článků

Načítám