Hlavní obsah

Nejvíce se surfuje na Islandu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Internet se v západní Evropě nejvíce využívá na Islandu, kde surfuje sedm z deseti ostrovanů (68,8 procenta), a nejméně v Řecku, kde možností sítě využívá skoro jen každý desátý obyvatel (13,2 procenta). V průměru internet používá každý třetí obyvatel Evropské unie.

Foto: archiv Reg. muzea Kolín
Článek

Jak ale dnes lamentují belgické noviny s odvoláním na zjištění Národního statistického institutu, ačkoli je na internet napojeno devět z deseti místních firem, v počtu uživatelů (28,1 procenta) země zaostává i za západoevropským průměrem (31,5).

Slabou útěchou může být to, že ještě hůře jsou na tom Španělé (18,4) a Irové (23,4 procenta). Před očima je však spíše náskok Islandu, Norska (60) a Švédska (51,8 procenta).

Přípojkou na internet je vybaveno 93 procent belgických podniků a 36,4 procenta domácností, což se už blíží západoevropskému průměru 37,7 procenta. Internet má i 95 procent středních a 70 procent základních škol, což evropský průměr dokonce předstihuje (89, resp. 59 procent).

Podobně je na tom Belgie s vybavením domácností osobním počítačem, kdy 36 procent překračuje evropský průměr 31 procent. Lépe jsou na tom Švédsko (56), Lucembursko (52) a Norsko (51 procent).

Podle statistiky společnosti iAudit International je Česká republika s 22,5procentním rozšířením internetu mezi obyvateli na třetím místě v regionu střední a východní Evropy. Lépe jsou na tom Slovinsko a Estonsko, kde má pravidelný přístup na světovou počítačovou síť přes 30 procent populace.

Mezi 30 evropskými zeměmi skončila ČR na 17. místě. V sousedním Polsku má podle studie přístup na internet 16,6 procenta lidí, na Slovensku 15,7 procenta a v Maďarsku 11,9 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám