Hlavní obsah

Napster je znovu na scéně, tentokrát už ale za peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Americký hudební portál Napster je zhruba po roce opět na scéně. Ti, kteří ho budou chtít dál používat ke stahování hudebních souborů z internetu, si ale budou muset zaplatit. To je i hlavní podmínka k tomu, aby mohl Napster fungovat bez problémů a bez dalších žalob.

Foto: Jana Borecká

Pohled na město Beroun, nedatovaný olej A. Porketa

Článek

Napster ode dneška funguje zatím jako testovací verze a plně k dispozici bude 29. října. Zájemci o hudbu ale musejí počítat s tím, že za jednu skladbu zaplatí 99 centů (zhruba 28 korun), a za celé album 9,95 USD (asi 280 korun).

Napster je do začátku vybaven více než půl milionem skladeb od všech významných nahrávacích společností a vedle jednorázových poplatků za skladby či celá alba nabízí i předplatné. Poplatky se příliš neliší od jiných služeb, které stahování hudebních souborů z internetu s větším či menším úspěchem také nabízejí.

Napster je považován za průkopníka ve svém oboru a v dobách největší slávy se k jeho serverům připojovaly miliony lidí z celého světa. Vše ale ukončil hněv nahrávacích firem, kterým už bez toho prudce klesaly tržby za prodej hudebních nosičů. Vše pak velmi rychle skončilo žalobami a ukončením služby.

Distribuce hudby po internetu zřejmě bude velmi lukrativní, o čemž svědčí i to, že Napster kdysi nahrávacím firmám nabídl celou miliardu dolarů za stažení všech žalob. Dnes má ale Napster jiné majitele a vzhledem k tomu, že bude vybírat poplatky, neměly by mu další žaloby hrozit, podotýká agentura AP.

Firmu Napster koupila jiná americká společnost Roxio, která je výrobcem programů a má pevné místo i mezi výrobci vypalovacího softwaru. Nákup Napstera byl tedy pro podnik logickým krokem. Z reakce trhu se navíc zdá, že strategie Roxia se vyplatí, protože akcie firmy od nákupu Napstera výrazně vzrostly.

V nejlepších dobách měl Napster asi 60 milionů uživatelů, teď ale jeho nástup nebude tak jednoduchý. Objevilo se totiž několik podobných služeb, které stahování skladeb také nabízejí. Existují i služby, jako je Kazaa či Morpheus, které sice nejsou považovány za zcela legální, ale zájem o ně je mimořádný. Jsou totiž zdarma.

Reklama

Související témata:

Související články

ON-LINE přenos Invex Cup 2003

Od pondělí 6. října se jeden z pavilónů brněnského výstaviště promění v bojiště. Naštěstí pro návštěvníky to bude bojiště virtuální. ProGamers a Českomoravský...

Mlynář spustil vládní informační portál

Ministerstvo informatiky v pondělí spustilo svůj nový informační portál. Zde jsou připraveny platné texty zákonů, překlad směrnic Evropské unie, ale také...

Výběr článků

Načítám