Hlavní obsah

Nejstarší sloužící webkamera ukončí vysílání. Po 25 letech

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisko

Většina počítačového vybavení je na odpis už po pár letech používání, v americkém San Francisku nicméně mají webkameru, která prakticky nepřetržitě přenáší obraz už od roku 1994. Podle serveru NY Times jde o nejstarší sloužící webkameru na světě. Po 25 letech provozu se ji však provozovatelé letos chystají odstřihnout.

Foto: repro FogCam.org

Webové stránky FogCam.org

Článek

Webkamera patří serveru FogCam.org, který dostal jméno podle charakteristické mlhy v zátoce u San Franciska. Úkolem této kamery bylo posledních 25 sledovat počasí z kampusu vysoké školy San Francisco State University tak, aby se na něj mohl kdokoliv podívat klidně i z druhého konce planety. Obraz z webkamery je totiž promítán právě na zmiňované webové stránky.

To se má však s koncem letních prázdnin změnit. „Po 25 letech se FogCam navždy vypne. Děkujeme našim divákům a San Francisco State University za podporu v průběhu let,“ prohlásili provozovatelé na oficiálních webových stránkách s tím, že kamera se navždy odmlčí 30. srpna.

Záběr z kamery FogCam

Podle serveru BBC již v kampusu není vhodné místo na to, aby kamera mohla být dále v provozu. Jaký další osud budou mít stránky FogCam.org však zatím není jasné, přeci jen jde o jeden z nejstarších webů na světě.

„Internet se od roku 1994 dramaticky změnil, ale FogCam bude mít vždy ve své historii zvláštní místo,“ komentovali dále ukončení vysílání provozovatelé. Ti udržovali webkameru v provozu poslední čtvrtstoletí, k přerušení vysílání docházelo vždy jen krátkodobě kvůli plánovaným údržbám.

Chtěli si procvičit programování

Kameru před 25 lety nainstalovali informatici Jeff Schwartz a Dan Wong, kteří to tehdy brali jako školní projekt – procvičovali si programování webů a práci s video obsahem, oba obory přitom tehdy byly ještě v plenkách.

„Byla to pro nás především zábava, která pak ale začala žít vlastním životem. Lidem se webové stránky líbily, a tak jsme v našem snažení pokračovali,“ uvedl Schwartz pro list SFGate s tím, že univerzita jejich projekt i po letech tolerovala, ale nijak nepodporuje.

Může se Vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám