Hlavní obsah

Moderní náhrobky prozradí o nebožtíkovi vše

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S unikátním způsobem, jak si uchovat navždy všechny vzpomínky na zesnulé příbuzné, přišla rakouská pohřební služba Aspetos. Na náhrobky začala přidávat speciální QR kódy, díky kterým mohou uživatelé zjistit o nebožtících prakticky cokoliv. Stačí jim k tomu pouze chytrý telefon.

QR kódy na náhrobcích umožní pozůstalým dostat se k informacím o zesnulýchVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Na povrch kamene pokládáme speciální fólii. Nejdůležitější na celé věci je, že je to trvalé. QR kód nemůže být zničen nebo setřen. Sám o sobě je to rozkostičkovaný čtverec. Ten umístíme na náhrobní kámen, abychom tak vytvořili klíč k virtuálnímu prostoru. S QR kódem máme možnost převést virtuální svět do reality,“ uvedl kameník Timothy C. Vincent, který již několik náhrobků s QR kódy vytvořil.

Pomocí QR kódu se truchlící dostanou na internetové stránky pohřební společnosti. „Funguje to jednoduše tak, že členům rodiny vytvoříme profil. Oni tam pak mohou ukládat data pro další generace. Mohou to být obrázkové galerie, videa, dokumenty, smuteční proslov, úmrtní oznámení a tak podobně,“ prezentoval funkčnost novinky mluvčí společnosti Aspetos Joerg Bauer.

Foto: mif, Novinky

QR kód

O bezpečnost uložených dat se přitom pozůstalí podle něj nemusí vůbec obávat. „Uživatel tam může sám obsah vložit a zároveň nastavit přístupová hesla. V závislosti na nich se pak lze prostřednictvím chytrých telefonů k uloženým informacím dostat přímo na hřbitově,“ dodal Bauer s tím, že pro prohlížení dat na hřbitově musí mít smartphone k dispozici internetové připojení.

Kolik lidí si již QR kódy na náhrobek objednalo, zatím zástupci firmy neuvedli. Stejně tak neprozradili, zda plánují unikátní službu nabízet pouze v Rakousku, či zda plánují expanzi také na další světové trhy.

Foto: Novinky

Internetové stránky rakouské pohřební služby Aspetos

Co je QR kód?

QR kód se na první pohled výrazně neliší od obyčejného čárového kódu. Obsahuje ale daleko více informací, které mohou využít především mobilní telefony při přístupu na internet.

Všechny informace z kódu získáte velice jednoduše pouhým přiložením fotoaparátu ke QR značce. Potřeba je k tomu však ještě speciální software, který dokáže kód dešifrovat.

V praxi to bude vypadat tak, že speciální QR kódy budou umístěny například na webových stránkách, na zboží, v časopisech, na plakátech, na billboardech, nebo u log firem.

Přečtením tohoto kódu budou moci lidé dostávat nejnovější zprávy o počasí nebo sportu, ale například získají i přístup k lokalizovaným mapám, videím, zvláštním cenovým nabídkám nebo turistickým informacím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám