Hlavní obsah

Mobilní internet LTE loni v ČR zpomalil až o čtvrtinu

– Praha

Rychlost mobilního internetového připojení LTE byla na konci minulého roku až o čtvrtinu nižší než ve stejném období roku 2018. V nejrychlejší síti Vodafonu klesla v prosinci meziročně průměrná rychlost o 26 procent na 34 Mbit/s, u druhého T-Mobilu byl pokles o 23 procent na 33,6 Mbit/s. O2 zaznamenala pokles o devět procent na necelých 32 Mbit/s. Vyplývá to z měření serveru DSL.cz.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Všichni tři operátoři loni zavedli neomezené datové tarify, které výrazně zvýšily využití datových služeb. Podle údajů T-Mobilu se například průměrná spotřeba dat u těchto tarifů v jeho síti zvýšila trojnásobně na 17,5 GB.

Číňané již pracují na vývoji 6G sítí

Mobil

Pevné připojení přes telefonní linky xDSL naopak loni meziročně zrychlilo o 12 procent na průměrných 21,1 Mbit/s. Nejrychlejší Vodafone poskytoval téměř 23 Mbit/s. Internet přes rozvody kabelové televize zrychlil o tři procenta na téměř 43 Mbit/s. Připojení přes optické sítě za rok zrychlilo o 15 procent na 35 Mbit/s. Nejrychlejší síť měla společnost T-Systems s průměrem 42 Mbit/s.

Bezdrátové připojení Wi-Fi poskytovalo v průměru rychlost 21 Mbit/s, což představuje nárůst o 26 procent. Nejrychlejší síť měl SkyNet s více než 33 Mbit/s, nejpomalejší síť měla průměr kolem deseti Mbit/s.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám