Hlavní obsah

Zákaz ve Francii byl jen začátek. Zdravotní rizika u iPhonu 12 řeší Německo i Belgie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákaz prodeje iPhonu 12 ve Francii byl jen špičkou ledovce. Přezkoumat rizikovost tohoto staršího chytrého telefonu od Applu pro lidský organismus se rozhodly také další státy v Evropě – Německo a Belgie. Reagují tak na podnět francouzských úřadů, že je iPhone 12 nebezpečný, údajně vyzařuje příliš silné elektromagnetické vlny. Společnost Apple se ale proti tomu ohradila.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12 ProVideo: archív výrobce

 
Článek

Zákaz vydala francouzská Národní agentura pro rádiové frekvence (ANFR), která zjistila, že iPhone 12 překračuje „mezní hodnoty pro elektromagnetické vlny vyzařované a absorbované lidským tělem“. To jinými slovy znamená, že dlouhodobé používání telefonu by mohlo mít nežádoucí účinky na lidský organismus.

„Požadujeme, aby Apple učinil vše, co je v jeho silách, aby tuto závadu co nejrychleji odstranil. V opačném případě bude zodpovědný za stažení všech kusů z prodeje,“ stojí v prohlášení úřadu. Pracovníci úřadu už v úterý avizovali, že se kvůli znepokojujícím měřením u iPhonu 12 obrátí na další státy v Evropské unii (EU).

Apple už ve středu ale kritiku směřující na telefon z roku 2020 odmítl. Zástupci společnosti ve středečním prohlášení uvedli, že „iPhone 12 byl certifikován několika mezinárodními orgány, podle nichž splňuje všechny normy“.

IPhone 12 je nebezpečný, Francie zakázala prodej

Mobil

Chtějí zkoumat všechny telefony od Applu

Představitele některých států to ale v klidu nenechalo. Belgie se například nechala ve čtvrtek slyšet, že „požaduje přezkoumání všech telefonů od Applu i zařízení jiných výrobců“. „Je mou povinností zajistit, aby všichni občané byli v bezpečí,“ prohlásil belgický státní tajemník pro digitalizaci Mathieu Michel.

„Bezprostředně jsem se obrátil na regulační úřad IBPT-BIPT a požádal ho o pečlivou analýzu výrobku od Applu, který má být potenciálně nebezpečný,“ doplnil Michel.

Ke stejnému kroku se odhodlala také německá Spolková agentura pro sítě (BNetzA). Ta uvedla, že „postup Francie by mohl sloužit jako vodítko pro celou Evropu“. Pracovníci agentury přitom zdůraznili, že situaci na německém trhu přezkoumají.

„Jsme v úzkém kontaktu s odpovědným orgánem ve Francii,“ stojí v prohlášení BNetzA.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12Video: archív výrobce

Panika není na místě

Některé evropské země se naopak snaží paniku mírnit. Podle nizozemského regulátora digitálního odvětví zatím „neexistuje žádné akutní bezpečnostní riziko“. Úřad se nicméně záležitostí zabývá, americkou firmu požádal o součinnost.

Italské ministerstvo průmyslu informovalo, že „situaci sleduje“. Prozatím však nepodniká žádné kroky.

Koneckonců i francouzské ANFR navzdory udělení zákazu prodeje avizovalo, že sílu elektromagnetického záření lze upravit softwarově. V praxi by tak mělo stačit vydat aktualizaci operačního systému.

Úřad dal Applu lhůtu dvou týdnů, aby na výzvu reagoval. Zda byly testovány skutečně jen iPhony 12 nebo i novější modely tohoto výrobce, úředníci neuvedli.

Stále v prodeji

Apple sice iPhone 12 oficiálně již neprodává, v obchodech ale tento model bez problémů koupíte, a to v tuzemsku i v zahraničí.

V Česku je možné některý z iPhonů dvanáctkové řady sehnat v desítkách obchodů. Podle nákupního rádce Zboží.cz se základní iPhone 12 mini nabízí od 11 300 Kč, iPhone 12 pak za 13 990 Kč. Za iPhone 12 Pro případní zájemci zaplatí 15 299 Kč a za iPhone 12 Pro Max 17 990 Kč.

Dvanáctkové iPhony se pochopitelně běžně prodávají i v bazarech, případně rozbalené kusy z výstavek, které mohou vyjít klidně o několik tisíc korun levněji. I proto je o tyto modely stále ještě velký zájem.

Pro Apple jsou iPhony klíčovým produktem, jejich prodeje tvoří téměř polovinu všech tržeb tohoto amerického podniku. Tento týden Apple představil čtyři iPhony 15, jejich prodej odstartuje již příští pátek – předprodej dokonce již tento týden v pátek.

Představení chytrých telefonů Apple iPhone 15 a 15 PlusVideo: archiv výrobce

Představení chytrých telefonů Apple iPhone 15 Pro a 15 Pro MaxVideo: archiv výrobce

Nové iPhony 15 mají nižší cenovky. Předprodej odstartuje v pátek

Mobil

Reklama

Související články

KVÍZ: Co všechno doopravdy víte o iPhonech?

Společnost Apple svolala na příští týden velkou tiskovou konferenci, na které bude ukazovat novinky pro druhou polovinu roku. Prim podle očekávání bude hrát...

Výběr článků

Načítám