Hlavní obsah

Stížnost na aukci 5G? Nebudeme se vyjadřovat, vzkazuje ČTÚ

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost O2 podala tento týden stížnost k Evropské komisi kvůli podmínkám chystané aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G. Přestože se tato stížnost přímo týká Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), nebudou se zástupci úřadu zatím k celé problematice vyjadřovat.

Foto: O2

Společnost O2 podala tento týden stížnost k Evropské komisi kvůli podmínkám chystané aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G.

Článek

Český telekomunikační úřad upravil podmínky aukce kmitočtů pro sítě 5G letos v červnu. Je však nutné zdůraznit, že nešlo o první změnu, ale opakovanou. Podle původního plánu měli operátoři měsíc na to, aby zaslali své připomínky v nově vypsané veřejné konzultaci.

Prakticky okamžitě začal proti upravení podmínek protestovat Vodafone. „Vypořádání konzultace a z něj vyplývající novou podobu podmínek, včetně vyhrazení kmitočtů, vnímáme jako zásadní změnu koncepce aukce, už třetí za několik posledních měsíců. Vodafone vyjádřil výrazný nesouhlas s předchozím návrhem podmínek, které jsou nepodložené a v řadě ohledů bezprecedentně vybočují z regulační praxe v Evropě, přičemž nové podmínky to nijak nemění. Nové podmínky ještě více prohloubí negativní signály pro investice do kapacitních, spolehlivých a odolných mobilních sítí, které naše země potřebuje,“ prohlásil mluvčí operátora Ondřej Luštinec.

Aukci 5G sítí v Česku bude řešit Evropská komise, O2 podalo stížnost

Mobil

„Nestandardní podmínky aukce odradí operátory, a to i případného nováčka, od potřebných investic do 5G ve venkovských oblastech. Přínos mobilních sítí jasně ukázala aktuální krize vyvolaná koronavirem a digitalizace bude bezesporu jedním z akcelerátorů ekonomického oživení, které bude v následující době tak nezbytné. Podmínky aukce velmi pravděpodobně způsobí zaostávání České republiky v budování 5G sítí, to znamená i zaostávání v digitalizaci ekonomiky ve srovnání s vyspělými zeměmi EU. To vše bude nakonec ke škodě především spotřebitelů, podnikatelů a firem,“ doplnil Luštinec.

Situace kulminovala ještě víc, když tento týden podalo O2 stížnost k Evropské komisi kvůli podmínkám chystané aukce. „Klíčové je pro nás především odstranění retroaktivity, zamezení možnosti spekulativního chování v průběhu aukce a zvýšení přídělů tak, abychom mohli budovat skutečnou gigabitovou společnost v souladu s vládní strategií a evropskými standardy,“ uvedla pro ČTK mluvčí O2 Lucie Jungmannová.

O2 podle vyjádření nevidí důvod, proč by nárok na národní roaming na všech frekvencích stávajících operátorů měly získat subjekty, které se nebudou aukce účastnit. Podle návrhu podmínek by nárok na tzv. národní roaming měly mít subjekty, které získaly levné frekvence 3700 MHz v minulé aukci.

Na stížnosti ale zástupci ČTÚ zatím nehodlají vůbec reagovat. „Český telekomunikační úřad v současné době vypořádává všechny připomínky obdržené k návrhu textu Vyhlášení výběrového řízení za účelem udělení práv k využívání rádiových kmitočtů pro zajištění sítí elektronických komunikací v kmitočtových pásmech 700 MHz a 3400–3600 MHz. Nejzazší termín pro jejich vypořádání je 7. srpna, tudíž se Úřad v této fázi nebude k žádným ze vznesených připomínek vyjadřovat,“ stojí v oficiálním prohlášení úřadu.

„O zmiňované stížnosti společnosti O2 nebyl Úřad ze strany Evropské komise doposud informován a nemůže se k ní tedy v současné době vyjádřit,“ doplnili zástupci ČTÚ.

ČTÚ změnil podmínky aukce kmitočtů pro 5G. Opět

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám