Hlavní obsah

Vznikne mobilní gigant? EK si posvítí na španělskou fúzi operátorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise (EK) oznámila, že se hlouběji zaměří na plánovanou fúzi španělských telekomunikačních společností Orange a MasMovil v hodnotě 18,6 miliardy eur (400,4 miliardy Kč). Komise tvrdí, že tato transakce může vážně ohrozit hospodářskou soutěž, a plánuje ji podrobit důkladnému šetření.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tento krok má ukázat, zda EK bude nadále postupovat tvrdě proti konsolidaci v telekomunikačním odvětví, nebo zda změní svůj postoj, informovala agentura Reuters.

Pokud by ke spojení společností Orange a MasMovil došlo, vznikl by druhý největší telekomunikační operátor ve Španělsku, hned po firmě Telefónica. Orange je nicméně již v současné době druhým největším poskytovatelem telekomunikačních služeb ve Španělsku, zatímco MasMovil je čtvrtý.

Evropská komise varuje, že transakce by mohla vést „ke zvýšení cen a snížení kvality telekomunikačních služeb pro zákazníky tím, že by došlo k odstranění inovativního a významného konkurenta na trhu“.

Operátoři MasMovil a Orange se dohodli na spojení aktivit ve Španělsku

Internet a PC

Dále EK uvedla, že společnosti Orange a MasMovil by mohly mít motivaci omezit přístup virtuálních operátorů k velkoobchodním službám mobilních sítí a k velkoobchodním službám přístupu k pevným sítím.

Orange by podle agentury Reuters mohl nabídnout nápravná opatření, která by mohla zahrnovat poskytnutí přístupu k sítím konkurentů nebo prodej aktiv.

Operátor Orange nicméně tvrdí, že tato transakce je výhodná pro španělské spotřebitele a celkově pro telekomunikační odvětví, protože „na velmi konkurenčním trhu zajistí udržitelné zavádění mobilních sítí páté generace a optických sítí v širším měřítku“.

Evropská komise by měla o transakci rozhodnout do 21. srpna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám