Hlavní obsah

Úřady v metropoli a největším městě Kazachstánu vypnuly internet i telefon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nur-Sultan

V hlavním městě Kazachstánu Nur-Sultanu a také v největším městě této středoasijské země Almaty úřady vypnuly internet a telefonické spojení, uvedla agentura Interfax s odvoláním na zpravodaje své kazašské pobočky.

Foto: Vladimir Tretyakov, ČTK/AP

Policisté blokují ulici v Almaty.

Článek

Weby místních médií se podle portálu Fergana staly nedostupnými ze zahraničí. Kazachstán právě prožívá nepokoje, které otřásají obrazem stabilní země oplývající ropou a zemním plynem. Prezident vyhlásil v Nur-Sultanu a Almaty výjimečný stav.

Internet a telefon byly podle Interfaxu vypnuty prakticky současně okolo páté hodiny odpolední místního času, kdy ve střední Evropě bylo poledne. „Kazaši žijící v cizině uvádí, že mají problém spojit se s příbuznými v Nur-Sultanu a Almaty, a to ať už telefonicky, anebo prostřednictvím populárních aplikací,” napsal Interfax.

Demonstranti v Almaty se podle agentur zmocnili radnice i rezidence hlavy státu. Terčem útoků a plamenů se stala i prokuratura, pobočka vládnoucí strany či redakce provládních médií. „Demonstranti odebrali policii střelné zbraně, štíty a obušky, strážce pořádku není ve městě vidět,” uvedl zpravodaj ruské státní agentury RIA Novosti.

Drama v Kazachstánu: Dav zbil policisty, zkonfiskoval jim zbraně a zapálil sídlo prezidenta i radnici

Svět

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Reklama

Související články

Facebook zablokoval přístup barmské armádě

Společnost Facebook ve čtvrtek oznámila, že barmské armádě s okamžitou účinností zablokovala přístup ke stejnojmenné sociální síti a na Instagram. Informovala...

Kazachstán zablokoval sociální síť LinkedIn

Kazašské úřady zablokovaly profesní sociální síť LinkedIn, informovala agentura Reuters. Svůj krok odůvodnily tím, že na sociální síti, která patří Microsoftu,...

Výběr článků

Načítám