Hlavní obsah

Staré iPhony mají cenu zlata. Díky jediné hře

Novinky, abr

Nečekaný vývoj má spor mezi společností Apple a herním studiem Epic Games, kvůli němuž už není možné na iPhony a iPady nainstalovat titul Fortnite. Lidé, kteří mají tuto hru stále na svých zařízeních, je prodávají za přemrštěné sumy. Upozornil na to server Metro.co.uk.

Ukázka ze hry Fortnite - kapitola 2/sezóna 2Video: archív tvůrců

 
Článek

Celý spor se táhne již týden. Minulý čtvrtek se totiž tvůrci Fortnitu rozhodli obejít platební systémy Googlu a Applu a nabídli hráčům nákup své virtuální měny V-Bucks, která se používá k nákupům oblečků, tanečků a dalšího vybavení ve Fortnitu, levněji než přes App Store a Google Play.

Bylo to naplánované. Epic Games žene Apple a Google k soudu

Hry a herní systémy

Hráči tak mohli ušetřit zhruba 20 % z oficiální ceny, Applu a Googlu se to pochopitelně vůbec nelíbilo – ve chvíli, kdy probíhají transakce prostřednictvím jejich internetových obchodů s aplikacemi, z toho samozřejmě mají nemalé provize. Takto nedostaly společnosti z nákupů hráčů ani korunu.

Odezva tedy na sebe nenechala dlouho čekat a již v pátek byla hra Fortnite stažena z App Store i Google Play. Vedení Epic Games si přitom stojí za tím, že nic špatného neudělalo. Změnit svou nově nastavenou politiku tak tvůrci Fortnitu podle všeho rozhodně nehodlají.

Na Androidu hra jde

Zatímco na Androidu si lidé mohou stáhnout hru relativně snadno z alternativních zdrojů, v případě platformy iOS to neplatí. Právě proto se staly ze starých iPhonů a iPadů, které mají ještě tuto velmi populární hru nainstalovanou, doslova skryté poklady.

V současnosti se nejlepší iPhone 11 Pro Max prodává za necelých 40 000 Kč. Jak upozornil server Metro.co.uk, na serveru eBay je však možné narazit na bazarový iPhone X za 10 000 dolarů, tedy v přepočtu necelých 220 tisíc korun.

Apple iPhone XVideo: archív výrobce

Chytrý telefon iPhone 11 Pro od AppluVideo: archív výrobce

Nabídky s cenovkou přesahující 100 tisíc korun přitom nejsou na prodejních a aukčních serverech vůbec výjimečné. Majitelé těchto zařízení se přitom vždy už v samotném titulku chlubí tím, že na telefonu či tabletu je nainstalovaný Fortnite.

Otazník visí nad tím, jestli bude někdo ochotný tak horentní sumu skutečně za použitý iPhone či iPad zaplatit. Na druhou stranu Fortnite je jednou z nejpopulárnějších her současnosti a kvůli sporu mezi Applem a Epic Games není vůbec jisté, kdy a zda vůbec se tato hra na jablečná zařízení vrátí.

Fortnite má na čtvrt miliardy uživatelů, což z něj dělá nejúspěšnější on-line multiplayerový titul současnosti, jak připomněl server The Verge. Jde o Battle Royale hru, ve které se uživatelé převtělí do role přeživších, kteří v postapokalyptickém světě bojují o své místo pod sluncem s ostatními hráči. Vyhrává ten, kdo zůstane jako poslední stát na nohou. Hrát je přitom možné i v týmech.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Fornite

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Fornite

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Hra na špióny a tajné agenty ve Fortnitu

Dramatických proměn se dočkala jedna z nejpopulárnějších on-line her současnosti. Minulý týden totiž vyšla druhá sezóna v rámci druhé kapitoly ve Fortnitu....

Výběr článků

Načítám