Hlavní obsah

Špičkový fotomobil zlevnil o tisíce korun

Novinky, bri

Chytrý telefon Huawei P40 Pro si odbyl premiéru teprve v dubnu, už po pár měsících jeho pořizovací cena výrazně klesla. Aktuálně je možné ušetřit více než šest tisíc korun. Vyplývá to z informací nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz.

Foto: archív výrobce

Huawei P40 Pro

Článek

Při uvedení na trh se Huawei P40 Pro v tuzemských obchodech nabízel za 25 990 Kč. Kvůli nepříznivému kurzu koruny tento přístroj, který je aktuálně označován za nejlepší fotomobil na světě, pak dokonce v některých obchodech podražil na 27 990 Kč.

Aktuálně je však podle Zboží.cz možné smartphone sehnat již za 21 300 Kč. Proti oficiálnímu startu tak cena klesla o 4690 Kč, ve srovnání se zdražením dokonce o 6690 Kč, což není rozhodně zanedbatelná suma.

Je však nutné podotknout, že za méně než 23 tisíc korun nabízí model Huawei P40 Pro jen pár prodejců. Nejde navíc o oficiální českou distribuci, ale o EU distribuci. Tyto telefony by nicméně měly v tuzemských sítích fungovat úplně stejně jako všechny ostatní.

Foto: archív výrobce

Huawei P40 Pro

Co umí fotoaparáty?

Tím nejzajímavějším je u modelu Huawei P40 Pro sestava fotoaparátů na zadní straně, kterou výrobce nazývá Ultra Vision Leica Quad Camera. Na zadní straně nalezneme v první řadě 50Mpx senzor o velikosti 1/1.28" se světelností f/1.9, ten se chlubí také optickou stabilizací OIS a automatickým ostřením Octa PDAF. Hlavnímu snímači sekunduje 40Mpx ultraširokoúhlý fotoaparát Cine Camera, který se chlubí velikostí 1/1.54" a světelností f/1.8.

Neméně zajímavý je také 12MPx teleobjektiv se světelností f/3.4. Ten v kombinaci s pětinásobným optickým a desetinásobným hybridním nabízí dohromady přiblížení až 50x. To je na poměry chytrých telefonů, ale i kompaktních fotoaparátů úctyhodná hodnota. Aby byly momentky i při maximálním přiblížení dostatečně ostré, nechybí stabilizace OIS.

Přehlídku senzorů na zadní straně uzavírá 3D Depth fotoaparát. Ten se stará o měření přesné vzdálenosti objektů a umožňuje vytvářet portrétní snímky s rozmazaným pozadím pomocí různých efektů s dojmem profesionálního bokehu – tedy rozmazaného pozadí podobně jako u digitálních zrcadlovek.

Depth kameru nalezneme mimochodem také v průstřelu displeje na čelní straně, hned vedle ní je pak 32MPx selfie kamera se světelností f/2.2. Fotoaparáty vzadu i vepředu zvládnou natáčet 4K videa.

Kralovat nevydržel dlouho. Nejlepší fotomobil se dočká vylepšené verze

Mobil

Špičkový displej, osekaný Android

Také další technické parametry rozhodně novinku nijak nezahanbují, řeč je především o vysokém výkonu a špičkovém OLED displeji s úhlopříčkou 6,58”. Případní zájemci se však musí smířit s osekanou verzí operačního systému Android.

Kvůli americkým sankcím totiž Huawei u svých nových přístrojů od loňského května nesmí používat některé programy. Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery.

Foto: archív výrobce

Huawei P40 Pro

Není všechno zlato, co se třpytí

Nejnižší cena se automaticky nerovná nejlepší nabídka. V řadě případů totiž přístroje nemusejí být pro český trh určeny, což může přinést celou řadu problémů.

Obchodníci například nabízejí přístroje, které neobsahují češtinu. Za její dodatečnou instalaci si pak nechají pěkně připlatit. Některé modely zase nejsou určeny do provozu v tuzemských sítích, a tak se může stát, že si s telefonem sice zavoláte, ale rychlý internet nespustíte.

Před nákupem podobných telefonů je tedy vždycky vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“. Pomoci při výběru může také nákupní rádce Zboží.cz od společnosti Seznam. Návštěvníci na něm naleznou uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Reklama

Související témata:

Související články

Přestaňte omezovat Huawei, vyzvala Čína USA

Čínské ministerstvo zahraničních věcí během víkendu vyzvalo Spojené státy, aby přestaly s „nerozumným omezováním” Huawei a dalších čínských firem. Čínská vláda...

Výběr článků

Načítám