Hlavní obsah

Soud zamítl návrh T-Mobilu na zastavení aukce 5G

Praha

Městský soud v Praze zamítl návrh T-mobilu na předběžné opatření, které by zastavilo aukci kmitočtů pro sítě 5G kvůli nedovolené podpoře. U podmínek v oblasti národního roamingu neshledal narušení hospodářské soutěže. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) to uvedl na twitteru. T-Mobile verdikt nechtěl komentovat.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„K námi podaným žádostem o předběžná opatření a k jednomu konkrétnímu rozhodnutí soudu se nechceme vyjadřovat,” reagoval mluvčí T-Mobilu Jiří Janeček.

Aukci žalobou u městského soudu napadl i Vodafone. O2 podala stížnost k Evropské komisi. Podle operátorů jsou podmínky soutěže diskriminační, a to zejména v oblasti národního roamingu, vadí jim také malý maximální příděl frekvencí v pásmu 3,4 až 3,6 GHz, který je nejnižší v Evropě a neumožňuje podle nich nabízet gigabitovou rychlost.

Aukci kmitočtů pro 5G internet napadli všichni čeští operátoři

Mobil

ČTÚ podmínky aukce třikrát předělával, námitky firem ale většinou nezohlednil. Na začátku srpna pak aukci vypsal. Cílem je podle něj přivést čtvrtého operátora, který by rozhýbal trh a pomohl snížit ceny mobilních dat. Zájemci se mohou hlásit do konce září.

To, že operátoři podmínky aukce napadají, je podle dřívějšího vyjádření mluvčí ČTÚ Barbory Havelkové krok, který činili i v minulosti a proces vyhlášeného výběrového řízení nebyl nikterak zasažený.

Uvolněné televizní frekvence

ČTÚ bude v aukci nabízet frekvence v pásmu 700 MHz uvolněné po přechodu TV vysílání na DVB-T2 a potom pásmo 3,4–3,6 GHz. Samotná aukční část by měla proběhnout na podzim. Sítě 5G mají umožnit nabídku nových služeb vyžadujících vysokou rychlost a velmi krátkou odezvu. Rychlosti by měly desetkrát přesáhnout současnou technologii LTE.

Stávající operátoři již 5G testují. O2 spustila již v létě v Praze a Kolíně komerční 5G, Vodafone se na to chystá v říjnu v pěti městech a T-Mobile bude testovat 5G v ostravském kampusu VŠB.

5G internet bude v Praze i Brně, Vodafone spustí síť nové generace v říjnu

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám