Hlavní obsah

Prodeje telefonů v Česku rostou. Zájem je překvapivě i o hloupé mobily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej mobilních telefonů na českém trhu v prvním pololetí stoupl o více než 11 procent na zhruba 1,3 miliónu. Nejvíce se na růstu podílel segment chytrých telefonů, který meziročně stoupl o 19 procent. Zájem je ale i o přístroje bez operačního systému. Uvedla to analytická firma GfK.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Zájem je překvapivě také o jednoduché mobily bez operačního systému.

Článek

„Překvapením do jisté míry je i vývoj klasických telefonů, kterých se prodalo ve zmíněném období zhruba stejně jako minulý rok,“ uvedl Radek Bulíř z GfK. Podíly jednotlivých značek GfK nezveřejňuje. Podle neoficiálních informací stále vede Samsung před Nokií.

V segmentu chytrých telefonů s operačním systémem je z hlediska prodejů nejdůležitější kategorie s úhlopříčkou od čtyř do pěti palců. Ta představovala za první půlrok téměř tři čtvrtiny veškerých prodaných smartphonů.

„Celkově můžeme říci, že zákazníci dávají přednost zařízením s větší úhlopříčkou, než tomu bylo v minulosti. Jak roste technologická vybavenost telefonů, tak se pozitivně vyvíjejí i telefony podporující například technologie NFC a LTE. Navíc pro operátory jsou v současné době telefony podporující LTE síť jedny z nejdůležitějších,“ dodal Bulíř.

Nejvíce telefonů prodávají mobilní operátoři. Jejich podíl na trhu se pohybuje okolo 40 procent.

Související témata:

Výběr článků

Načítám