Hlavní obsah

Operátoři se dohadují o rozdělení kmitočtů pro 5G. Mají na to měsíc

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem pět firem uspělo v minulém týdnu v aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě páté generace. Úspěšní zájemci nyní mají měsíc na to, aby si mezi sebou spektrum pro 5G rozdělili. Pokud by se nedohodli, Český telekomunikační úřad by jim frekvence přidělil prostřednictvím losování.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Přestože aukce skončila relativně rychle a navzdory koronavirovým opatřením se ji podařilo dotáhnout do konce hned zkraje listopadu, budování 5G sítí v Česku v letošním roce patrně nezačne. Frekvence bude ČTÚ přidělovat až na základě dohody, stane se tak s největší pravděpodobností až zkraje příštího roku.

„Úřad rovněž musí v rámci vedeného správního řízení o žádostech všech účastníků aukce nejprve rozhodnout o zamítnutí žádostí neúspěšných žadatelů. Teprve poté, a po zaplacení ceny za vysoutěžené bloky spektra, ČTÚ rozhodne o udělení přídělů rádiových kmitočtů úspěšným žadatelům,” prohlásila pro ČTK mluvčí Barbora Havelková.

Levnější volání a internet? Zapomeňte. Aukce nezabrala

Mobil

Čtvrtý operátor nebude

Celkově se o volné frekvence pro mobilní sítě 5G ucházelo sedm účastníků, v aukci jich ale nakonec bylo úspěšných pouze pět, jak již bylo uvedeno výše. Z celkem čtyř hlavních bloků v kategorii A, která zahrnuje žádané pásmo 700 MHz, získal hned dva Vodafone, po jednom pak společnosti T-Mobile a O2.

Právě toto pásmo bylo klíčové pro rozvoj mobilní sítě páté generace, zároveň by umožnilo vznik nového operátora v Česku. Nejvíce v aukci zaplatil T-Mobile (1,89 miliardy korun), následně pak Vodafone (1,568 miliardy korun) a O2 (1,342 miliardy korun).

Všichni tři zmiňovaní operátoři se úspěšně účastnili také aukce o pásmu 3400–3600 MHz, zde se ale podařilo získat volné bloky také společnostem CentroNet a Nordic Telecom. Naopak neúspěšnými účastníky aukce jsou společnosti Sev.en Innovations a PODA.

Bloky o velikosti 20 MHz v pásmu 3400-3600 MHz, o které se soutěžilo, jsou spojené se závazkem pronájmu kmitočtů pro podporu Průmyslu 4.0.

Dohoda je stvrzena, pro CETIN postaví 5G sítě v Česku Ericsson

Internet a PC

Vybralo se více peněz

„Výsledky aukční fáze a zájem o nabízené kmitočty ukazují, že jsme podmínky výběrového řízení nastavili správně pro dosažení jejich cílů. Pro prohloubení hospodářské soutěže je jistě dobrou zprávou, že svoji pozici posílí i vstoupivší noví operátoři v pásmu 3400-3800 MHz. Celková částka je 5,596 miliard korun,“ předsedkyně ČTÚ Hana Továrková.

Zdůraznila přitom, že je to vyšší částka, než se očekávalo. Podle původních odhadů totiž aukce měla přinést pouze 5,4 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám