Hlavní obsah

Nový mobil má vrátit Nokii na výsluní – co na to konkurence

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Nokia byla posledních 14 let nejprodávanější značkou chytrých telefonů na světě. O toto prvenství ji ale začátkem letošního roku připravil konkurenční Samsung. Vrátit finského výrobce na výsluní by měl nový mobil Lumia 900, který se začal v neděli oficiálně prodávat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Prezentace nového mobilu Nokia Lumia 900Video: Reuters

 
Článek

Generální ředitel Nokie Stephen Elop přiznal už loni, že pozice firmy není zcela ideální. „Stojíme na hořící plošině a musíme jednat velice rychle, jinak shoříme,“ přirovnal šéf Nokie současnou situaci firmy k příběhu o naftaři, kterému vzplála vrtná plošina.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 900

„iPhone od Applu zcela změnil význam slova smartphone, upoutal pozornost vývojářů a vytvořil novou mocnou platformu. Jasně ukázal, že když vyrobíte dobrý telefon, lidé jsou za něj ochotni utratit velké peníze. iPhone se objevil v roce 2007 a my stále ještě nemáme konkurenceschopný produkt,“ uvedl tehdy Elop.

I kvůli tomu se Nokia začátkem loňského roku spojila se společností Microsoft a ve svých smartphonech začala používat operační systém Windows. Právě ten nabízí i nová Lumia 900, která je vybavena 4,3palcovým displejem s rozlišením 800 x 480 obrazových bodů.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 900

Srdcem telefonu je výkonný procesor Qualcomm APQ8055 s taktem 1,4 GHz, k dispozici má 512 MB operační paměti. Pro uložení dat je novinka vybavena vestavěnou pamětí s kapacitou 16 GB. Ve výbavě nokie nechybějí ani bezdrátové adaptéry WiFi a Bluetooth či osmimegapixelový fotoaparát, který umožňuje natáčet videa v rozlišení 1280 x 720 obrazových bodů.

Mezi další přednosti nové vlajkové lodi z Finska patří také nadstandardní softwarová výbava. Stejně jako k dalším nokiím s operačním systémem i k Lumii 900 zákazník získá bezplatnou automobilovou navigaci s hlasovými povely, pokrytím celého světa a garancí doživotních bezplatných aktualizací.

Zábava na prvním místě

Rozdíl mezi operačním systémem Symbian a Windows Phone 7.5, kterým je Lumia 900 vybavena, je vidět už při pohledu na úvodní obrazovku. Tradiční ikony totiž nahradily takzvané živé panely, které zobrazují vždy aktuální informace ze zdrojů, které si uživatel nastaví.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Windows Phone 7.5Video: Reuters

Příkladem živých panelů je obrazovka s oblíbenými přáteli. Na ní se u každého kontaktu kromě uloženého telefonního čísla a e-mailu zobrazují aktualizace statusů z nejrůznějších sociálních sítí či nově zveřejněné fotografie.

Doporučená cena Lumie 900 činí pro tuzemský trh 13 990 Kč. Podle nákupního rádce Zbozi.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, je ale možné na internetu novinku zakoupit až o dva tisíce levněji. Někteří prodejci si však přístroj cení dokonce i bezmála na 17 tisíc korun.

Sběratelská batmanovská edice
Model Lumia 900 se navíc v Česku nabízí ve speciální sběratelské batmanovské edici. „Jsme rádi, že můžeme do České republiky, kde Nokia vždy byla oblíbenou značkou, přinést tuto speciální edici. Zařazení mezi několik málo světových trhů, kde bude edice The Dark Knight Rises k dostání, je takový náš dárek pro české fanoušky,” uvedl generální ředitel Nokia ČR Marcus Stoerkel.Batmanovský telefon se bude nabízet výhradně v černém barevném povedení. Na jeho zadní straně bude navíc jemně vygravírovaná známá silueta netopýra. Navíc zákazníci, kteří si Lumii 900 zakoupí do 20. července, získají jako dárek dvě vstupenky na megafilm Temný rytíř povstal, který je završením batmanovské ságy.

Samsung Galaxy S3: nabídne chytré funkce

Samsung Galaxy S III je vybaven 4,8palcovým displejem s vysokým rozlišením 1280 x 720 obrazových bodů. Použita u něj byla technologie Super AMOLED, díky čemuž nabídne věrnější podání barev, lepší pozorovací úhly a dobrou čitelnost na slunci.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy S III

Displej ale není to jediné, čím přístroj nadchne, patří totiž k těm nejvýkonnějším chytrým telefonům na trhu. Vybaven je čtyřjádrovým procesorem Exynos 4412, který pracuje na frekvenci 1400 MHz a k dispozici má 1024 MB operační paměti. Novinku pohání operační systém Android.

Zaujmout zákazníky se novinka snaží také technologií S-Voice, která umožňuje prostřednictvím hlasu vyhledávat informace a komunikovat s přístrojem. Smart stay zase dokáže rozeznat, jakým způsobem přístroj používáte, a podle toho jej nastavit. [celá zpráva]

  • Klady: vysoký výkon, chytré funkce
  • Zápory: pro některé uživatele může být již telefon příliš velký
  • Cena: 13 500 Kč

HTC One S: zlatá střední cesta

Model HTC One S je vybaven dotykovým panelem, který nabízí úhlopříčku 4,3 palce a rozlišení 960 x 540 pixelů. Displej je navíc proti poškození chráněn speciální vrstvou Corning Gorilla Glass. Srdcem telefonu je dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon s frekvencí 1,5 GHz, který má k dispozici 1 GB operační paměti.

Foto: HTC

HTC One S

Kapacita úložného prostoru pak činí 16 GB. Novinku pohání operační systém Android 4.0. Někteří uživatelé ocení design telefonu a jeho rozměry. „Model HTC One S dosahuje díky nové technologii dílenského zpracování tloušťky pouhých 7,9 milimetru. Tento rozměr řadí novinku na pozici nejtenčího telefonu v historii výrobce,“ uvedl mediální zástupce společnosti HTC Ondřej Kuvik.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: nenabízí podporu paměťových karet
  • Cena: 11 000 Kč

LG Optimus 3D Max: ve znamení třetího rozměru

LG Optimus 3D byl prvním 3D telefonem na světě. Novinka s přídomkem Max posouvá jeho hranice ještě o kousek dál. Je vybavena 4,3palcovým displejem s rozlišením 480 x 800 obrazových bodů, který dokáže trojrozměrný obraz zobrazit i bez speciálních brýlí – na rozdíl od většiny dnes prodávaných televizorů.

Foto: LG

LG Optimus 3D Max

Kromě zobrazení dokáže novinka 3D obraz také pořizovat. Je totiž vybavena dvěma pětimegapixelovými fotoaparáty a přisvětlovací LED diodou. Snímky je možné pořizovat jak ve 3D, tak i 2D režimu. To samé platí o natáčení videa, které přístroj v trojrozměrném režimu zvládne natáčet v rozlišení až 720 p, respektive v rozlišení 1080 p v případě 2D režimu.

Proti svému předchůdci je Optimus 3D Max o něco výkonnější. Disponuje dvoujádrovým procesorem TI OMAP 4430 (frekvence 1,2 GHz), grafickým čipem PowerVR SGX540 a operační pamětí s kapacitou 1 GB. Vestavěná uživatelská paměť má kapacitu 8 GB, podporovány jsou i microSD karty. Novinka pracuje s operačním systémem Android.

  • Klady: podpora 3D obrazu
  • Zápory: kvůli 3D displeji je telefon o něco baculatější
  • Cena: 12 000 Kč

iPhone 4S: legenda osobně

Jedním z nejvážnějších konkurentů bude pro novou Nokii Apple iPhone 4S, který se v Česku začal prodávat loni na podzim. Vzhled se proti předchozí generaci prakticky nezměnil, hlavní změny se udály uvnitř přístroje. Ve srovnání se starší čtyřkou má novinka dvakrát rychlejší procesor a sedmkrát výkonnější grafiku. To je zásluha nového procesoru A5, který používá také iPad 2.

Vylepšení se dočkal rovněž vestavěný fotoaparát, jehož rozlišení se zvýšilo z 5 Mpix na 8 Mpix. iPhone 4S dokáže natáčet videa ve full HD rozlišení, přičemž nabízí i stabilizaci obrazu. Displej iPhonu 4S má úhlopříčku 3,5 palce a rozlišení 640 x 960 obrazových bodů. Data přístroj ukládá na vestavěnou paměť s kapacitou 16 GB až 64 GB.

  • Klady: intuitivní a uživatelsky příjemné ovládání
  • Zápory: baterii je možné vyměnit pouze v servisu
  • Cena: 14 000 až 19 000 Kč (v závislosti na kapacitě paměti)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám