Hlavní obsah

Nejhorší výsledky od roku 2013. Odbyt smartphonů se propadl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Needham

Odbyt chytrých telefonů se loni snížil o 11,3 procenta na 1,21 miliardy kusů, a byl tak nejslabší od roku 2013. Informovala o tom na svých internetových stránkách výzkumná společnost International Data Corporation (IDC). V samotném čtvrtém čtvrtletí byl propad za jednotlivý kvartál nejprudší v historii tohoto odvětví.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Čtvrté čtvrtletí bývá dobou, kdy se chytré telefony kvůli vánoční sezoně nakupují více. V loňském čtvrtém kvartálu se však odbyt snížil o 18,3 procenta na 300,3 milionu kusů.

„Nikdy jsme nezaznamenali, že by odbyt v předvánočním čtvrtletí byl nižší než v předchozím kvartálu. Oslabená poptávka a vysoké zásoby však způsobily, že prodejcům výrazně klesl odbyt,“ uvedla ředitelka výzkumu v IDC Nabila Popalová.

Situace se zklidnila. Apple dodá nejlepší iPhony během několika dní

Mobil

Americká společnost Apple si ve čtvrtém čtvrtletí udržela pozici jedničky na trhu. Odběratelům dodala 72,3 milionu přístrojů iPhone, což je ale meziročně o 14,9 procenta méně. Tržní podíl Applu činil 24,1 procenta.

Odbyt jihokorejské značky Samsung, která se umístila druhá, meziročně klesl o 15,6 procenta na 58,2 milionu kusů. Třetí v pořadí, čínská společnosti Xiaomi, vykázala ve čtvrtletí pokles odbytu o 26,3 procenta. Byl to nejprudší propad z pěti největších dodavatelů chytrých telefonů, mezi něž patří ještě čínské firmy Oppo a Vivo.

Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: Mobilní telefony, iPhone, Smartphony, Telefony Xiaomi

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám