Hlavní obsah

T-Mobile postihl obří výpadek. Můžou za to hackeři?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zákazníci T-Mobilu si od pondělního rána stěžovali na problémy s dostupností mobilních služeb, SIM karty se nemohly vůbec připojit k mobilní síti – nefungovaly tedy SMS zprávy, volání ani internet. Mluvčí operátora Zuzana Netolická pro Novinky.cz před 11. hodinou uvedla, že problémy se podařilo vyřešit ještě během dopoledne.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

První uživatelé si začali stěžovat na nedostupnost služeb v pondělí ráno okolo 8.30. Nedostupné služby byly prakticky napříč celou republikou – dovolat se nemohli například v Praze, Brně, Ostravě, Znojmě, Uherském Hradišti či Hradci Králové. Dostupná nebyla ani infolinka operátora.

To následně potvrdila i Netolická. „Výpadek v pondělí ráno v mobilní síti se týkal celé republiky, trval zhruba 12 minut. Vysílače do provozu nabíhaly řízeně postupně, proto zákazníci mohli zaznamenat potíže ještě i v pozdějším čase,“ prohlásila mluvčí.

„Na dílčích opravách se stále intenzivně pracuje,“ doplnila Netolická.

Co problémy způsobilo, není zatím zřejmé. „Příčina se vyšetřuje, jednou z možných verzí je i DDoS útok,“ uzavřela Netolická.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám