Hlavní obsah

Lépe už bylo. Největší výrobce počítačů vykázal první pokles příjmů za deset kvartálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský výrobce počítačů Lenovo vykázal ve druhém finančním čtvrtletí první pokles příjmů za deset kvartálů. Tržby meziročně klesly o čtyři procenta na 17,09 miliardy dolarů (427 miliard Kč). Končí růst prodeje, který poháněla koronavirová pandemie, zájem se snížil především v Číně. Firma to uvedla ve svém čtvrtečním sdělení.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Logo čínského výrobce počítačů Lenovo

Článek

Tržby největšího prodejce osobních počítačů na světě ale překonaly odhady analytiků, kteří očekávali tržby 16,74 miliardy. Za celé první pololetí tržby klesly o dvě procenta, když v prvním čtvrtletí přidaly jen 0,2 procenta.

Čistý zisk pro akcionáře se ale meziročně zvýšil o šest procent na 541 milionů dolarů.

Prodej iPhonů zaostává. Tržby i zisk Applu ale překonaly odhady

Mobil

Lenovo čelí celosvětově slábnoucímu trhu s počítači. Globální dodávky počítačů se ve třetím čtvrtletí podle zprávy společnosti IDC snížily meziročně o 15 procent. Lenovo, HP a Dell zaznamenaly meziroční pokles dodávek o 16, 28 a 21 procent. Čínská společnost si udržela své vedoucí postavení na světovém trhu s PC s podílem 22,7 procenta.

Lenovo v posledních letech pracuje na zlepšení svého podnikání v jiných oblastech, než jsou počítače. Zaměřuje se na chytré telefony, servery a informačně-technologické služby, což nyní dohromady představuje více než třetinu jeho prodeje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám