Hlavní obsah

Levný iPhone strčí nejvýkonnější Androidy do kapsy, tvrdí šéf Applu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V obchodech se minulý měsíc zabydlel iPhone SE (2020), který je nejlevnějším chytrým telefonem v nabídce společnosti Apple. Šéf amerického počítačového gigantu Tim Cook si nyní rýpl do konkurence, když prohlásil, že novinka strčí ty nejvýkonnější konkurenty s Androidem do kapsy.

Chytrý telefon Apple iPhone SEVideo: archív výrobce

 
Článek

O novém iPhonu SE se Cook rozpovídal v rozhovoru pro server 9to5mac.com. Prohlásil, že přístroj „nabízí skvělý poměr cena/výkon a že je přitom rychlejší než ty nejrychlejší smartphony s Androidem“.

To jinými slovy znamená, že telefon s cenovkou startující na 12 990 Kč by měl nabídnout vyšší výkon než konkurenční telefony, které se v obchodech nabízejí za 20 či 30 tisíc korun. V praxi přitom nebude prohlášení Cooka tak daleko od pravdy.

Zájem o levné iPhony SE je obrovský. Prodejci hlásí vyprodáno

Mobil
Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Šéf Applu Tim Cook

Apple totiž nastavil skutečně cenovku proklatě nízko. Podařilo se mu to díky tomu, že do staršího těla umístil nové výkonné součástky. Právě proto vypadá novinka jako iPhone 8, ale uvnitř má stejný procesor jako nejlepší iPhone 11 Pro, tedy konkrétně Apple A13 Bionic. Ten je přitom aktuálně tím nejvýkonnějším, co Apple nabízí.

Nejlevnější iPhony s pořadovým číslem 11 se přitom v obchodech nabízejí v základní konfiguraci za více než 20 000 Kč, nejlepší provedení vyjdou dokonce na více než 40 000 Kč.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE (2020)

Samozřejmě se najdou ale i ústupky. Místo velkého OLED panelu, který zakrývá celou čelní stranu, má tak novinka pouze 4,7palcový Retina displej s velkými rámečky nad a pod displejem. Na druhou stranu se díky tomu na čelní stranu vešla čtečka otisků prstů Touch ID, kterou jedenáctky nemají.

Potěší i rychlé 18W nabíjení, díky kterému se telefon dobije na 50 % za pouhých 30 minut.

Konstrukce je složena z hliníku a odolného skla, výrobce láká i na voděodolnost. Pod hladinou je iPhone SE možné používat po dobu 30 minut až v hloubce jednoho metru. Proti dražším jedenáctkám si pohoršily fotoaparáty, na přední i zadní straně je totiž po jednom objektivu.

Je vhodné doplnit, že zmiňovaná částka 12 990 Kč za iPhone SE platí pouze v případě základní 64GB verze. V černé, červené a bílé barvě je nicméně možné zakoupit kromě základní varianty také modely se 128 a 256GB úložným prostorem. Ty vyjdou na 14 490 a 17 590 Kč.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE (2020)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám