Hlavní obsah

Jaká vylepšení? Z iPhonu si střílí dcera Steva Jobse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

O pořádný rozruch se postarala Eve Jobsová, dcera zesnulého spoluzakladatele společnosti Apple Steva Jobse. Po tiskovce amerického počítačového giganta příspěvkem na Instagramu dala jasně najevo, že nejnovější čtrnáctky žádná vylepšení nepřináší. Upozornil na to server BBC.

Steve Jobs představuje iPhoneVideo: Apple

 
Článek

„To jsem já! Po dnešním oznámení Applu přecházím ze svého iPhonu 13 na iPhone 14,“ napsala na Instagramu Eve a připojila obrázek staršího muže, který se s úsměvem na tváři chlubí nově rozbalenou košilí. Ta je ale úplně stejná, jakou má zrovna na sobě.

Dcera Steva Jobse nicméně tento příspěvek zveřejnila pouze v rámci Stories, které se zobrazují na Instagramu pouze omezenou dobu. V současnosti jej tak už nelze dohledat. Zachytil jej ale například účet Wall Street Memes, který shromažďuje vtipné příspěvky ze sociálních sítí.

Apple iPhony s číslovkou 14 v názvu odhalil minulý týden ve středu na slavnostní akci, kde se zároveň ukázaly troje chytré hodinky Apple Watch. Už základní iPhone 14 přináší vylepšený fotoaparát či delší životnost baterie, ale kritici upozorňují, že ve srovnání s řadou Pro je u dvou levnějších modelů vylepšení poskrovnu.

Čtyři různé iPhony

Od minulého pátku je možné předobjednávat čtyři nové iPhony. Ty budou mít prodejci skladem tento týden v pátek (16. září). Platí to pro všechny provedení kromě iPhonu 14 Plus, který by měl být dostupný až 7. října.

Ceny iPhonu 14 Pro startují na 33 490 Kč, za větší iPhone 14 Pro Max lidé zaplatí 36 990 Kč v případě základní kapacity paměti. Nejlevněji aktuálně vychází iPhone 14, u kterého ceny startují na 26 490 Kč. V případě iPhonu 14 Plus si Apple řekne o 29 990 Kč.

Co umí chytré telefony iPhone 14 Pro a 14 Pro MaxVideo: Apple

Představení chytrých telefonů Apple iPhone 14 a 14 PlusVideo: archív výrobce

Za duchovního otce iPhonu je považován právě spoluzakladatel Applu Steve Jobs. Ten ukázal první chytrý telefon s logem nakousnutého jablka před 15 lety – konkrétně 9. ledna 2007. „Tři věci: iPod se širokoúhlým displejem a dotykovým ovládáním, revoluční mobilní telefon a průlomové internetové komunikační zařízení. To je iPhone,“ prohlásil tehdy Jobs.

Přístroj byl svým způsobem unikátní, a to hned v několika ohledech. Například na čelní straně se vyjímalo pouze jediné tlačítko. Veškeré ovládání bylo jinak zprostředkováno pomocí dotykové obrazovky, jež byla optimalizovaná pro ovládání prsty. V době, kdy prodejům ještě kralovaly klasické tlačítkové modely, to byl vcelku odvážný krok.

Telefon s logem nakousnutého jablka navíc dokázal reagovat i na dotyk více prsty najednou, takže třeba zvětšení obrázku se provádělo prostým roztažením palce a ukazováčku. Byla to drobnost, ale přinejmenším ve své době velmi efektní.

Sluší se však zdůraznit, že iPhone nebyl ani zdaleka prvním smartphonem neboli chytrým telefonem. Už několik let před operačním systémem iOS, na němž je iPhone založen, kralovaly světu smartphonů operační systémy Symbian a Windows Mobile.

Záplava novinek od Applu. Ukázaly se čtyři iPhony 14 a troje chytré hodinky

Mobil

Nezvolila stejnou cestu jako otec

Eve Jobsová se nevydala stejnou cestou jako její otec. Její kariéra se prakticky nijak netýká elektroniky a moderní techniky, věnuje se modelingu. Instagram využívá především k tomu, aby se svým fanouškům pochlubila, co se jí v práci podařilo – například, že se objevila na titulní straně japonské mutace Vogue.

Steve Jobs je často označován za technického guru a největšího génia počítačové éry. Někdejší výkonný ředitel podniku s logem nakousnutého jablka podlehl 5. října roku 2011 rakovině slinivky. Právě pod jeho vedením americký počítačový gigant určoval trendy v oblastech počítačů, chytrých telefonů, tabletů a v neposlední řadě také multimediálních přehrávačů.

Foto: Profimedia.cz

Eve Jobsová

Reklama

Související články

Po nejlevnějším iPhonu se jen zaprášilo

Minulý týden v pátek se začal v Česku i zahraničí prodávat iPhone SE – nejlevnější smartphone v nabídce společnosti Apple. Zájem o novinku byl dle očekávání...

Výběr článků

Načítám