Hlavní obsah

Hned pod zvony. Operátoři vysílají mobilní signál i z kostelních věží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně zdobí pražské náměstí Jiřího z Poděbrad již téměř sto let. Poslední roky ale římskokatolický farní kostel ukrývá také vysílače mobilního signálu. Na Jiřího z Poděbrad nejsou vysílače vůbec viditelné a ví o nich jen málokdo. Schovány jsou totiž až na vrcholu kostelní věže pod zvony. Najít jsme se je vydali i s naší kamerou.

Návštěva vysílače na půdě kostela na náměstí Jiřího z PoděbradVideo: Novinky

 
Článek

Interně se jí říká „sajta,“ slovo pochází z anglického Site a označuje lokalitu, ve které je umístěn vysílač mobilního signálu. Z něj se šíří hlasový a datový signál, tedy signál pro telefonní hovory a internetová data.

Takových míst je v Česku přes 10 tisíc. Část z nich mají operátoři pouze pro sebe, jiná třeba sdílejí s konkurencí. Ideální místo pro založení nové technologie s vysílačem je ve výškových budovách nejlépe nad střechami okolní zástavby. Toto splňuje právě i kostelní věž na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Na kostele Nejsvětějšího Srdce Páně se vysílače ukrývají až úplně nahoře, přímo pod zvony. Běžně k nim není přístup, technologie jsou drahé, takže si je společnosti chrání. Zrealizovat stavbu jedné „sajty“ vyjde až na milion a půl korun, pokud si mobilní společnost postaví celý stožár, vyjde to třeba i na tři miliony korun.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Vysílače mobilního signálu v kostele na nám. Jiřího z Poděbrad

„Tento objekt je dobře přístupný, dá se sem navážet technologie a je tady dostatek prostoru,“ prozradil Novinkám ředitel provozu sítě ze společnosti T-Mobile Robert Vávra.

Společnost si nejprve před samotnou stavbou vysílačů sestaví tzv. grid, tedy síť míst, která jsou potřeba pokrýt. Podle toho se pak hledá místo, kam sajty umístit. „Poloha se musí co nejvíce blížit ideálnímu umístění. Do budování optické a mobilní infrastruktury investujeme každoročně několik miliard korun,“ upřesnil Vávra.

Pokrytí 5G signálem se zlepšuje. T-Mobile zvýšil dostupnost v Česku na 70 procent

Mobil

„Musí navíc splňovat výšku, tedy musí být nad okolní zástavbou, ale nesmí být moc vysoko. Pokud jsme moc vysoko, tak bychom mobilním signálem ‚svítili‘ dál, než chceme,“ dodal.

Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně zvenku ani nenaznačuje, že by v něm mohly technologie být ukryty. Na rozdíl od jen pár metrů vzdáleného žižkovského vysílače, který je doslova obsypán různými vysílači.

Kromě venkovních vysílačů umístěných přímo před okenicemi je v prostoru vybudována také uzavřená místnost, z venku vypadající jako buňka na stavbě. V té je ukryta a zabezpečena technologie. Některá místa podle techniků občas poničí zvíře, nejčastěji ale zařízení likviduje právě člověk.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Pohled na otevřené dveře do vnitřních prostor i s venkovními vysílači (vlevo před okenicemi).

„Konkrétně je tu vnitřní rádiová jednotka, v té je technologie, přes kterou je lokalita připojena směrem do kódových platforem, protože je potřeba signál i data z lokality odvést. Musí tu být i podpůrné technologie jako napájení a chlazení, a když jdeme ven z místa technologií, tak přes kabelové lávky, přes připojení jdeme k venkovním jednotkám, zesilovačům a anténovým zesilovačům, které pak šíří signál do okolí,“ vysvětlil štábu Novinek Vávra.

Navštívené stanoviště má jistou exkluzivnost, a to, že „svítí“ do celkem čtyř sektorů, což dle slov Roberta Vávry není běžné. „Nejčastěji jsou tří-, dvou- či jednosektorové,“ upřesnil.

Ve vnitřním uzavřeném prostoru se musí dbát na udržování přívětivé teploty. V létě totiž může docházet k výraznému zahřívání místa. „Naše technologie je napájená, vysílá, ale také topí. Takže to, co řeší, je také klimatizace. Obecně tyto technologie ale zvládnou i velmi vysoké teploty,“ doplnil Josef Majer ze společnosti T-Mobile.

„Každý vysílač máme střežený. Monitorujeme otevřené dveře, máme tady požární čidla i hlídače teploty,“ dodal. Do každé lokality se občas podívá nějaký kontrolor, jinak je ale místo uzamčené a nepřístupné. Každý vstup se musí nahlašovat dohledovému centru, klíče od místa jsou ukryty vždy v blízkosti na tajném místě, aby se tam v případě potřeby dalo vždy dostat.

35 tisíc kontrol ročně

Do míst musí být navíc kvůli údržbě bezpečný přístup. „V průměru zadáváme ročně 35 000 tiketů na činnosti spojené s pravidelnou údržbou lokalit,“ prozradil Vávra s tím, že jejich společnost operuje na celkem 5234 lokalitách, z toho zhruba polovina vysílá 5G signál, což pokrývá 72 % populace.

Místo musí disponovat také prostorem, kam se dá technologie umístit. Neméně svazující jsou pro vznik nových míst i legislativní pravidla stavebního úřadu, ta často výstavbu brzdí.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Vysílač z Jiřího z Poděbrad dosahuje na vzdálenost zhruba 400 metrů. Při jeho výpadku by podle techniků zákazníci společnosti neměli zaznamenat žádný problém.

Podle Patricie Šedivé z T-Mobilu jsou pro společnost při výběru místa velmi podstatné i komerční podmínky. Neexistuje-li jiná varianta a jde o nejvyšší bod v širokém okolí, který poskytuje maximálně komplexní pokrytí, tak občas kývne i na nájem přesahující sto tisíc korun.

Další „sajta“ je od kostela na náměstí Jiřího z Poděbrad umístěna zhruba 400 metrů. „Je to relativně úzký okruh. Mimo město je rádius většinou větší, zhruba 6 až 8 kilometrů. Máme ale také tzv. Umbrella Site, což jsou většinou lokality na kopcích, které překrývají větší území, a rádius může být i 30 kilometrů,“ sdělil ředitel provozu sítě ze zmíněné společnosti.

Vysílače mají třeba na větrných elektrárnách, ale i na Sněžce. „Na Luční boudě, ale také na rozhlednách, památkách, i třeba v Týnském chrámu,“ doplnil Vávra. Mobilní vysílače tvoří celkem 47 % spotřeby elektrické energie společnosti.

Dostupnost 5G se zvyšuje. CETIN už zmodernizoval přes polovinu své mobilní sítě

Mobil

Laser zlepšuje mobilní signál na německé železnici. Funguje i v Česku

Mobil

Reklama

Výběr článků

Načítám