Hlavní obsah

Pokrytí 5G signálem se zlepšuje. T-Mobile zvýšil dostupnost v Česku na 70 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Operátor T-Mobile zvýšil za poslední rok pokrytí sítí 5G v ČR o 20 procentních bodů na více než 70 procent. Průměrná spotřeba mobilních dat se meziročně zvýšila o 43 procent na letošních více než 14 GB. Na setkání s novináři v Praze to uvedl generální ředitel T-Mobilu Jose Perdomo Lorenzo. Ten v české pobočce na konci roku po pěti letech končí a bude zodpovědný za strategii a transformaci celé skupiny Deutsche Telekom.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Logo T-mobile

Článek

Konkurenční Vodafone má aktuálně pokryto přes 80 procent populace, což je nejvíce ze všech tuzemských operátorů. O2 je na tom podobně jako T-Mobile. Operátoři navíc společně pokryli všech 61 stanic pražského metra, včetně tunelů.

Před čtyřmi lety přišel T-Mobile s prvními neomezenými datovými tarify, které v současnosti využívá 40 procent zákazníků. Dalších 55 procent zákazníků má k dispozici službu Pořád online. Spolu s rostoucím pokrytím 5G a zvyšováním počtu telefonů umožňujících 5G připojení spotřeba dat podle Lorenza rychle roste. Významným krokem bylo uvedení vlastního cenově dostupného chytrého telefonu T Phone s 5G připojením na podzim loňského roku.

Provozní zisk T-Mobilu za tři čtvrtletí klesl o 8,7 procenta

Ekonomika

„Výsledkem je, že současná spotřeba dat v naší síti je na úrovni průměru za všechny země skupiny Deutsche Telekom a průměrná cena za jeden GB se jen v posledním roce snížila o 34 procent,“ uvedl. Základní neomezený datový tarif je dostupný za 930 Kč, což je například o polovinu méně než v Německu. Více než dvě třetiny klientů využívají výhody v rámci služby Magenta 1 nebo nějakou zvýhodněnou nabídku, proto mají cenu ještě nižší. „Slevy jsou výrazné české specifikum,“ podotkl.

Rozšiřování 5G vysílačů se ale projevilo i na zvýšení spotřeby elektřiny o zhruba čtyři GWh ročně. Celková spotřeba elektřiny se odhaduje letos na 171 GWh. Za energie celkově platí operátor o 600 procent více. Jen mobilní sítě tvoří 47 procent spotřeby energií.

T-Mobile zároveň letos zvýšil počet optických přípojek na zhruba půl milionu. Jejich výstavbu nicméně brzdí pomalý schvalovací proces na úřadech. Zatímco v tuzemsku je v dosahu optických sítí 38 procent domácností, průměr EU je přes 56 procent a nůžky se podle Lorenza kvůli byrokratickým průtahům stále rozevírají.

T-Mobile patří do nadnárodní skupiny Deutsche Telekom. S celkovým počtem 6,5 milionu mobilních zákazníků je největším operátorem v zemi. Množství diváků Magenta TV se letos zvýšilo o 13 procent na 261 000.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Dostupnost 5G se zvyšuje. CETIN už zmodernizoval přes polovinu své mobilní sítě

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám