Hlavní obsah

Dostupnost 5G se zvyšuje. CETIN už zmodernizoval přes polovinu své mobilní sítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Telekomunikační firma CETIN zmodernizovala více než polovinu své mobilní sítě na technologie 5G. Dva roky po zahájení modernizace dokončila přechod ze starších technologií Huawei a Nokia na Ericsson ve 2600 lokalitách z 4200. Mobilní signál mohou využít zákazníci operátorů O2 a T-Mobile, se kterými CETIN na modernizaci spolupracuje.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V červnu firma dokončila práce na výměně vysílačů ve střední Moravě. Technici obměnili technologie na 814 základnových stanicích. K 5G se lidé připojí v okresech Olomouc, Přerov, Prostějov, Kroměříž, Zlín, Uherské Hradiště, Vyškov, Vsetín, Hodonín, Blansko i Nový Jičín.

„Jde o největší technologickou modernizaci mobilních sítí v historii České republiky. Na Moravě se na ní podílí více než 200 techniků a v rámci výměny technologie dopravili na vysílače již více než 350 tun materiálu a vybavení,“ uvedl ředitel rozvoje sítí v CETIN Vladimír Filip. Do konce prvního čtvrtletí příštího roku chce firma zmodernizovat na Moravě dalších více než 1000 vysílačů.

5G internet od Vodafonu pokrývá už většinu populace

Mobil

CETIN mobilní síť modernizuje úplnou výměnou technologií základnových stanic. Nejde jen o 5G, ale výměna se týká i 2G a 4G komponent, což je dražší i logisticky náročnější cesta. Na jednom vysílači pracují zpravidla tři až čtyři technici. Výměna technologií na jednom vysílači jim zabere okolo 70 hodin. Celá příprava trvá mnohem déle. Od zadání až po spuštění jednoho vysílače je to kolem půl roku.

Své vlastní mobilní sítě modernizuje i T-Mobile a Vodafone. Druhý jmenovaný v červnu oznámil, že technologií 5G pokrývá tři čtvrtiny populace.

CETIN vznikl oddělením telekomunikační infrastruktury od O2. Jeho vlastníkem je, stejně jako u O2, investiční skupina PPF.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám