Hlavní obsah

Dva protipóly. Co umí nejlevnější a nejdražší mobilní skládačka

Novinky, lez

Aktuálně nejdražším skládacím smartphonem s ohybným displejem je Huawei Mate Xs. Tento přístroj má ambice fungovat nejen jako mobilní telefon, ale v podstatě i jako počítačový tablet. Prakticky za dvakrát nižší cenu se prodává nejlevnější skládačka Motorola Razr, která pro změnu láká na kompaktní rozměry.

Chytrý telefon se skládacím displejem Motorola RazrVideo: archív výrobce

 
Článek

Mate XS od společnosti Huawei vyjde případné zájemce na 59 999 Kč. Zajímavé je, že tento model si drží cenu celou dobu, co je na trhu – tedy již půl roku. Když zařízení zacvaknete, displej se ohne jakoby zvenčí, takže lemuje přední i zadní stranu zařízení. V praxi tak uživatel získá kompaktnější zařízení, které má na přední straně 6,6palcovou dotykovou plochu a na zadní obrazovku s úhlopříčkou 6,38 palce.

V otevřeném stavu je Mate Xs tablet s osmipalcovým displejem, který nabízí rozlišení 2480 x 2200 pixelů. Velkou výhodou je, že zařízení nemá žádný výřez ani průstřel displeje – obrazovou plochu tedy můžete využívat skutečně celou.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate Xs

Foto: archív výrobce

Huawei Mate Xs

Fotoaparáty jsou k dispozici tři. Hlavní senzor má rozlišení 40 Mpx, dále je pak k dispozici 8megapixelový teleobjektiv a 16megapixelový ultraširokoúhlý fotoaparát. Celou sestavu objektivů, na které se mimochodem podílela společnost Leica, pak doplňuje i ToF kamera pro měření hloubky ostrosti. Samozřejmostí je optická stabilizace obrazu či možnost využít extrémně vysokou citlivost až ISO 204 800.

Hlavní změny se tedy udály uvnitř přístroje. Srdcem telefonu je totiž nový procesor Kirin 990 5G, který má přímo v sobě zabudovaný 5G modem pro příjem sítí nové generace.

Mate Xs má dále k dispozici 8 GB operační paměti a 512GB úložiště. Kapacita akumulátoru činí 4500 mAh, přičemž telefon si poradí i s rychlým 55W nabíjením. Velký důraz byl údajně kladen také na chlazení, které staví na grafenu.

Slevy nepřišly zčistajasna. Motorola chystá další novinku s ohebným displejem

Mobil

Na protilehlé straně cenového žebříčku je pak Motorola Razr, ta je s cenovkou 26 990 Kč pro změnu nejlevnější skládačkou na tuzemském trhu. Sluší se nicméně připomenout, že tento přístroj stál ještě minulý měsíc 40 000 Kč, výrazně ale zlevnil, protože se očekává příchod novějšího modelu.

Motorola Razr ohebnou konstrukci využívá k tomu, aby byly proporce zařízení co možná nejmenší. Má 6,2palcový displej s poměrem stran 21:9. Když telefon složíte, můžete využívat druhou 2,7palcovou obrazovku pro zobrazení nejdůležitějších oznámení a rychlou práci s některými funkcemi telefonu.

Konkrétně můžete uskutečňovat hovory, odpovídat na zprávy, platit klepnutím, ovládat hudbu, dělat selfie, používat Google asistenta a přistupovat k přizpůsobeným nastavením, jako je například zapnutí nebo vypnutí Bluetooth, WiFi, hotspotu a dalších – a to vše bez toho, abyste otevřeli váš telefon.

Konstrukce novinky je vyrobena z nerezavějící oceli a odolného skla 3D Gorilla Glass. Po vzoru svých předchůdců, kteří však nebyli vybaveni dotykovými obrazovkami a operačním systémem – šlo o klasické tlačítkové modely, si novinka zachovává velmi tenký a elegantní design.

Foto: archív výrobce

Motorola Razr (2019)

Foto: archív výrobce

Motorola Razr (2019)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám