Hlavní obsah

ČTÚ uvolní první pásmo milimetrových vln pro 5G

– Praha

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) uvolní první část pásma tzv. milimetrových vln 24 až 27,5 GHz pro technologie 5G. Frekvence umožní internet o rychlosti až deset Gbit/s. Úsek pásma o šířce jeden GHz ČTÚ prozatím zpřístupní k experimentálnímu provozu. Testy jsou podmínkou budoucího komerčního využití.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Opatření vydané radou ČTÚ stanoví základní technické podmínky a způsob autorizace pásma. „ČTÚ k tomuto kroku přistoupil i s vědomím toho, že na trhu teprve vzniká nabídka zařízení 5G a reálně zatím neexistuje poptávka po nových službách v tomto pásmu,” oznámil úřad.

K upřesnění podmínek pro komerční využití přistoupí ČTÚ na základě poznatků z experimentálního využití pásma, optimalizace plánovacích mechanismů a výsledku projednávání návrhů evropských technicko-regulačních opatření k zajištění vzájemné koexistence sítí. Vyhodnocení experimentu plánuje na konci prvního pololetí příštího roku.

Česko v aukci nabízí nejméně frekvencí v Evropě, varují operátoři

Mobil

Jako milimetrové vlny se označuje frekvenční pásmo spektra od zhruba 24 GHz do 100 GHz. Jejich výhodou proti nižším frekvencím je řádově vyšší datová propustnost díky větší šířce kanálu, kdy lze přenášet data rychlostí až deset Gbit/s. Nevýhodou je krátký dosah a obtížný průchod překážkami.

V současnosti rovněž běží aukce kmitočtů pro 5G v pásmech 700 MHz a 3,4 až 3,6 GHz, do které se přihlásilo sedm zájemců. Samotná dražba ještě nezačala.

Zájem o 5G sítě má v Česku sedm uchazečů. ČTÚ neprozradí, o koho jde

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám