Hlavní obsah

Chytré mobily už dokážou přenášet i vůně

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější chytré telefony toho umí opravdu hodně. Dokážou nahradit fotoaparáty, navigace, svítilny i kapesní herní konzole. Japonští vědci nyní posouvají přednosti těchto chytrých krabiček na zcela novou úroveň – díky nim totiž dokážou přenášet vůně. Informoval o tom britský list Daily Mirror.

BEZ KOMENTÁŘE: Díky přídavnému zařízení může smartphone vydávat vůniVideo: scentee.com

 
Článek

Unikátní zařízení se jmenuje iSmell. Primárně je určeno pro iPhony od Applu, díky jednoduché konstrukci ale dokáže spolupracovat s celou řadou dalších chytrých telefonů. Novinka vypadá jako malá kulatá krabička a k mobilním přístrojům je možné ji připojit prostřednictvím sluchátkového konektoru.

Obslužný software, který je možné snadno nastavit prostřednictvím dotykového displeje, pak z předinstalovaných kazet vypouští v předem definovaných situacích vůně. Například pokud obdržíte novou zprávu, telefon provoní byt levandulí, kávou, mátou nebo skořicí.

Při jídle voní jako grilované maso

„Jedná se o první mobilní příslušenství na světě, které dokáže uživatele na nové události upozornit prostřednictvím vůní. V dohledné době jej kromě sociálních sítí plánujeme využít také pro telefonní hovory a e-maily,“ prohlásil Koki Cubuči, který stojí za vývojem novinky.

Plány výrobce ale sahají ještě dál. Netradiční „osvěžovač vzduchu“ by totiž mohl sloužit pro jedince, kteří drží například dietu nebo potřebují šetřit na potravinách. Při jídle totiž tato malá lehká krabička dovede uvolňovat vůně různých druhů grilovaného masa. „Stačí sníst suchou rýži a díky iSmell bude vás žaludek spokojen stejně, jako byste povečeřeli v luxusní restauraci,“ tvrdí Cubuči.

Novinka se již prodává v Japonsku v přepočtu za 700 korun. Nové kazety s vůněmi vyjdou na necelých sto korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám