Hlavní obsah

Budoucnost patří skládacím mobilům s ohebnými displeji

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci se v posledních měsících předhánějí, kdo více zaujme svým skládacím smartphonem s ohebným displejem. Po společnosti Samsung a Huawei poslal vlastní želízko do ohně americký Microsoft. Ten na to jde však úplně jinou cestou než konkurence.

Surface DuoVideo: archív výrobce

 
Článek

Americký softwarový gigant se vrací na trh se smartphony po několika letech – a nutno připomenout, že i po velkém neúspěchu, kdy telefony značky Lumia nestačily na konkurenční přístroje. Jedním z důvodů nepříliš vysoké popularity byl pravděpodobně použitý operační systém Windows, jenž se zkrátka nepodařilo tolik rozšířit jako konkurenční Android od Googlu.

Microsoft, poučen ze svých chyb, proto u novinky zvané Surface Duo vsadil právě na aktuálně nejpopulárnější mobilní platformu Android. Ta bude pouze graficky upravena prostřednictvím uživatelské nadstavby Microsoft Launcher.

Zavře se jako knížka

Vedle operačního systému je u novinky patrně tím nejzajímavějším konstrukce. Jak již samotný název napovídá, Surface Duo má hned dvě obrazovky. Majitel telefon jednoduše rozevře jako knížku a bude mít obrazovku rozdělenou tenkým rámečkem uprostřed.

Dotyková plocha každé obrazovky má 5,6 palce, což dohromady tvoří dotykovou plochu s poměrem stran 3:2. To je již dostatečně velká pracovní plocha. Navíc díky dvěma samostatným obrazovkám budou uživatelé moci pohodlněji pracovat s více aplikacemi najednou, podobně jako u klasického stolního počítače, ke kterému jsou připojeny dva monitory.

Skládací chytré telefony chystá do prodeje hned několik světových výrobců.

O detailních parametrech nového přístroje se zástupci amerického počítačového gigantu zatím příliš nerozpovídali.

Důvod je prostý – novinka se na pultech obchodů objeví až za rok, a tak bude výkon patrně ještě optimalizován podle toho, co výrobci jednotlivých komponent nabídnou. Tvůrci aplikací budou mít díky tomu zároveň dostatek času na to připravit je na příchod dvou dotykových obrazovek.

Prémiové modely za 50 tisíc korun

Kolik bude Surface Duo stát, zatím není jasné. Konkurenční skládací smartphony s ohebnými displeji stojí více než 50 tisíc korun, novinka bude ale pravděpodobně levnější, neboť je konstrukčně jednodušší.

Foto: archív výrobce

Galaxy Fold

Foto: archív výrobce

Galaxy Fold

Za zmiňovanou sumu se již v zahraničí nabízí například Galaxy Fold od společnosti Samsung. Ten má také skládací konstrukci a dva displeje – na vnější a vnitřní straně. Ten vnitřní není jenom ohebný, lze jej úplně přehnout. Galaxy Fold se otevírá hladce a přirozeně jako kniha a zavřít jej lze do zcela ploché a kompaktní podoby, což stvrdí uspokojivé zacvaknutí.

Při používání aplikací je možné rozbalením přístroje hladce přejít z menšího na větší displej. Uživatelé mohou navíc brouzdat po internetu, sledovat média, být ve spojení a plnit několik úkolů naráz, aniž by jim cokoli uniklo, protože na větším displeji mohou používat tři aktivní aplikace současně.

Jeden displej stačí

Na podobném principu staví také prémiový model Huawei Mate X, i když ten má pouze jednu obrazovku. Ta ve složeném stavu obepíná zařízení z venkovní strany, přes jednu bočnici. Díky takové konstrukci je celý přístroj neskutečně tenký – jednoduše proto, že Huawei nemusel integrovat do útrob zařízení tolik součástek.

V rozloženém stavu je tloušťka zařízení pouze 5,4 mm, ve složeném pak 11 mm.

Když je přístroj rozložený, máte k dispozici v podstatě osmipalcový tablet s rozlišením 2480 x 892 obrazových bodů. Ve složeném stavu jsou obě obrazovky stále funkční – ta na přední straně má úhlopříčku 6,6 palce a rozlišení 2480 x 1148 pixelů, ta na zadní pak 6,38 palce a 2480 x 892 obrazových bodů.

Fotoaparáty jsou pouze na jedné straně a díky ohebnému displeji je s nimi možné fotit autoportréty i klasické momentky. Objektivy jsou k dispozici tři; základní senzor má rozlišení 40 MPx, druhý má 16 MPx a slouží k zachycování krajin, má tedy širší ohnisko. A konečně třetí je teleobjektiv s trojnásobným optickým přiblížením, jeho rozlišení je však pouze 8 MPx.

Huawei Mate XVideo: archív výrobce

Další novinky se chystají

Vlastní skládací smartphony chystá také japonský Sharp. Tento výrobce však prozatím ukázal pouze designové návrhy, nikoliv funkční zařízení. Koncept od společnosti Sharp, který zatím ještě nemá ani jméno, je tedy hudbou budoucnosti. Přesto si zaslouží pozornost, neboť k celé problematice skládacích smartphonů přistupuje úplně jinak než konkurenční přístroje.

Ty se snaží spojit to nejlepší ze světa chytrých telefonů a počítačových tabletů. Sharp takové ambice nemá, jeho zařízení je plnokrevným mobilem, jak upozornil server OLED-Info. Skládací konstrukce má u novinky sloužit především k redukci rozměrů při přenášení a zároveň také k ochraně displeje.

Dotykový panel je zde pouze jeden a složením se celý schová, během přenášení tedy v žádném případě nehrozí jeho poškození. A to ani v případech, kdy telefon nedopatřením vypadne z kapsy na zem.

Je nicméně nutné zdůraznit, že konceptů je více. Jedna varianta zveřejněná na náčrtcích počítá například s tím, že i po ohybu zůstane úzká část displeje viditelná, aby měl uživatel přehled o aktuálním čase a důležitých notifikacích.

Foto: archív výrobce

Prototyp skládacího mobilu od Sharpu

Foto: archív výrobce

Prototyp skládacího mobilu od Sharpu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám