Hlavní obsah

Boj o 5G sítě se vyostřuje. Čína hrozí Švédsku odvetou kvůli Huawei a ZTE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Švédsko by mělo zaujmout objektivní postoj a změnit rozhodnutí o vyloučení čínských firem Huawei a ZTE z budování mobilních sítí páté generace (5G), aby tak zabránilo „negativním dopadům na švédské podniky”. Řekl to ve středu mluvčí čínského ministerstva zahraničí. O zákazu používat v sítích 5G telekomunikační zařízení obou čínských firem v úterý informoval švédský úřad PTS, který působí jako regulátor poštovních a telekomunikačních služeb.

Foto: Rodrigo Garrido, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí podle úřadu padlo na základě konzultací se švédskou armádou a bezpečnostní službou. Ta Čínu označuje za jednu z největších hrozeb pro Švédsko.

„Čína vyjadřuje velkou nespokojenost se Švédskem,” řekl mluvčí čínského ministerstva zahraničí, kterého citovala agentura Reuters. „Švédsko by mělo udržovat objektivní a spravedlivý přístup a své špatné rozhodnutí napravit, aby zabránilo negativním dopadům na čínsko-švédskou ekonomickou a obchodní spolupráci a na provoz švédských podniků v Číně,” dodal.

Švédsko vyloučilo čínské firmy Huawei a ZTE ze sítí 5G

Mobil

Evropské země teď přehodnocují roli čínských firem v budování telekomunikačních sítí. Spojené státy na své spojence naléhají, aby vyloučili čínské firmy, které podle Washingtonu představují bezpečnostní hrozbu, neboť musejí podle zákona pomáhat státním organům ve zpravodajské činnosti.

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) předloni označil technologie Huawei a ZTE za bezpečnostní riziko. Začátkem letošního května podepsal premiér Andrej Babiš s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem deklaraci, podle které je cílem vybudovat takové sítě 5G, které „chrání před neautorizovaným přístupem” a „zajistí občanům soukromí”.

Washington loni umístil firmu Huawei na černou listinu a letos v květnu ohlásil restrikce, které čínskému podniku znemožňují získat bez zvláštního povolení čipy vyvinuté či vyráběné s využitím amerických technologií.

Huawei a další čínské podniky nyní podle agentury Bloomberg znepokojuje plánované převzetí britské firmy na výrobu čipů ARM, kterou získá americká společnost Nvidia. Čínské firmy se například obávají, že Nvidia přinutí britský podnik přerušit spolupráci s čínskými klienty. Snaží se proto přimět čínské regulátory, aby transakci zakázali, nebo stanovili podmínky, které jim zajistí zachování přístupu k technologiím ARM.

Spojené státy šikanují technologické firmy, burcuje Čína

Hardware

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám