Hlavní obsah

Apple nebude navyšovat výrobu iPhonů 14, poptávka slábne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Apple upouští od plánu zvýšit v letošním roce výrobu svých nových přístrojů iPhone. Poptávka po nových přístrojích totiž neroste, jak firma očekávala. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg.

Co umí chytré telefony iPhone 14 Pro a 14 Pro MaxVideo: Apple

 
Článek

Firma oznámila dodavatelům, aby nezvyšovali montáž nového přístroje iPhone 14 ve druhé polovině letošního roku až o šest milionů kusů. Místo toho firma plánuje vyrobit za toto období 90 milionů telefonů, což je téměř stejný počet jako před rokem.

V obchodech je již možné zakoupit tři ze čtyř nových jablečných telefonů – iPhone 14 Pro Max dorazí až zkraje října. Zájem byl o novinky nicméně tak obrovský, že některé modely jsou beznadějně vyprodané. Platí to především pro iPhony 14 Pro a 14 Pro Max. Čekací lhůty na další dodávky se pohybují v řádu několika týdnů.

Ceny iPhonu 14 Pro startují na 33 490 Kč, za větší iPhone 14 Pro Max lidé zaplatí 36 990 Kč v případě základní kapacity paměti. Nejlevněji aktuálně vychází iPhone 14, u kterého ceny startují na 26 490 Kč. V případě iPhonu 14 Plus, jejž je možné zakoupit zatím jen v rámci předobjednávky, si Apple řekne už 29 990 Kč.

Poptávka po dražších modelech iPhone 14 Pro je ale silnější než po základní verzi. Nejméně jeden z dodavatelů Applu tak přesunul výrobní kapacitu z levnějších modelů na dražší, dodal Bloomberg.

Nové iPhony 14 se už vyrábí v Indii

Mobil

Představení chytrých telefonů Apple iPhone 14 a 14 PlusVideo: archív výrobce

Vyhlídky byly optimistické

Apple v týdnech před uvedením nového iPhonu 14 zvýšil výhled prodeje. Někteří jeho dodavatelé se pak začali připravovat na růst objednávek o sedm procent.

Čína, která je největším světovým trhem s chytrými telefony, ale teď prochází hospodářským útlumem. Ten zasáhl domácí výrobce mobilních telefonů a ovlivnil také prodej přístrojů iPhone. Podle pondělní zprávy finanční společnosti Jefferies byly nákupy iPhonu 14 v prvních třech dnech dostupnosti v Číně o 11 procent nižší než u jeho předchůdce v loňském roce.

Celosvětovou poptávku po spotřební elektronice také utlumila prudce rostoucí inflace a obavy z recese. Podle odhadu výzkumné společnosti IDC letos prodej chytrých telefonů klesne o 6,5 procenta na 1,27 miliardy kusů.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 14 Pro

Může se vám hodit na Zboží.cz: iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, iPhone 14

Reklama

Výběr článků

Načítám