Hlavní obsah

Antimonopolní úřad může nově využívat policejní odposlechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V sobotu vstoupila v platnost novela zákona o ochraně hospodářské soutěže, která přináší Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nová oprávnění a nástroje pro účinnější výkon jeho dozorových pravomocí. ÚOHS bude například nyní moci v určitých případech využívat policejní odposlechy telekomunikačního provozu jako součást svých vyšetřování.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hlavním cílem novely je posílit pozici antimonopolních úřadů v souladu s evropskou směrnicí z roku 2018. ÚOHS má být nezávislý a nestranný, a proto novela zakazuje, aby přijímal pokyny od orgánů veřejné moci či jiných subjektů.

Předseda antimonopolního úřadu nesmí zastávat další funkce, jako je poslanecký nebo senátorský mandát, a zůstává mu zakázáno členství v politických stranách.

Hrozí nám pokuta 130 milionů, varuje Jurečka kvůli vrácené novele zákoníku práce

Domácí

Další klíčovou změnou je rozšíření možnosti úřadů a státních institucí nabídnout antimonopolnímu úřadu závazek k obnovení hospodářské soutěže na trhu, pokud dojde k jejímu porušení. Tato pravomoc byla dříve vyhrazena pouze soukromým společnostem.

Novela se také zaměřuje na ochranu identit oznamovatelů porušení pravidel hospodářské soutěže. ÚOHS bude mít možnost, avšak nikoli povinnost respektovat žádost oznamovatele o zachování jeho anonymity, pokud jsou splněny určité podmínky a oprávněné zájmy oznamovatele by mohly být ohroženy nebo poškozeny.

Kromě toho novela zpřesňuje požadavky na fungování úřadu a jeho představitelů a usiluje o zajištění dostatečných finančních, lidských a technických zdrojů pro antimonopolní úřady.

Přístup k policejním odposlechům

Významnou změnou je také oprávnění úřadu používat jako důkaz záznamy telekomunikačního provozu, údaje o telekomunikačním provozu nebo záznamy pořízené při sledování osob a věcí opatřených v trestním řízení. Tato pravomoc se bude vztahovat na vyšetřování trestných činů, zejména porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Nicméně záznamy budou chráněny a nebudou zpřístupněny pro běžné nahlížení do spisu, což má zaručit dodržování práv jednotlivců. Opatření týkající se odposlechů bylo do zákona začleněno na základě doporučení hospodářského výboru Sněmovny a podpořil jej i premiér Petr Fiala(ODS).

Novela tak přináší důležité úpravy, které mají zajistit transparentní a efektivní fungování Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a zvýšit jeho schopnost čelit různým formám protisoutěžního jednání a porušování hospodářské soutěže na trhu.

ÚOHS rozdal stravenkovým firmám za kartel pokuty 280 milionů

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám