Hlavní obsah

Jaká budoucnost čeká WhatsApp a Facebook? Meta plánuje úspory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menlo Park

Americká internetová společnost Meta hodlá v příštích měsících snížit náklady minimálně o deset procent, mimo jiné prostřednictvím redukce počtu zaměstnanců. S odvoláním na zdroje obeznámené s plány podniku o tom informoval ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ). Firma tak podle zdrojů reaguje na nepříznivý vývoj tržeb a rostoucí konkurenci. Meta je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp.

Foto: Thomas White, Reuters

Logo WhatsAppu. Ilustrační foto

Článek

Zdroje tvrdí, že firma už začala rušit pracovní místa prostřednictvím reorganizace svých oddělení, Tento postup je podle zdrojů zřejmě předehrou k rozsáhlejším úsporným opatřením, na kterých by se mělo velkou měrou podílet snížení počtu zaměstnanců, píše WSJ.

Mluvčí společnosti Meta Tracy Clayton v reakci na tyto informace poukázal na červencové prohlášení šéfa podniku Marka Zuckerberga, podle kterého bude firma muset přerozdělit své zdroje, protože její podnikání čelí rostoucím tlakům.

Společnost Meta měla na konci druhého čtvrtletí 83 553 zaměstnanců, což bylo téměř o třetinu více než před rokem. „Reálně je ve firmě pravděpodobně spousta lidí, kteří by tam být neměli,“ uvedl Zuckerberg v červnu.

Zuckerberg vykořisťuje lidi, říká jeho chatovací robot

Software

Zdrží se nové projekty?

Zeštíhlení týmu společnosti Meta by nicméně mohlo mít negativní dopad na plánované projekty společnosti, například i rozvoj sociální sítě Facebook či komunikační aplikace WhatsApp.

Meta také usilovně pracuje na rozvoji vlastního metaversu, který je označován za „pokročilejší verzi internetu“. Půjde v podstatě o virtuální vesmír, ve kterém se budou lidé potkávat, i když budou na druhém konci planety. Nový virtuální prostor má sloužit také k prezentaci produktů a služeb či ke hraní her.

Tržby společnosti Meta se ve druhém čtvrtletí snížily o jedno procento na 28,8 miliardy dolarů (zhruba 724 miliard Kč). Firma tak zaznamenala první pokles čtvrtletních tržeb ve své historii. Podnikání společnosti ohrožuje řada problémů, k nimž patří i silná konkurence firem Amazon a TikTok na trhu s reklamou. Její tržby zasáhly také změny společnosti Apple v oblasti ochrany osobních údajů v mobilním operačním systému iOS.

Co je to metaverse?

Pokročilejší verze internetu. Splynutí digitálního světa s virtuálním. Tak technologičtí giganti popisují virtuální vesmír zvaný metaverse, na kterém již usilovně pracují. Co to ale vlastně je?

Jako první použil v roce 1992 slovo metaverse spisovatel Neil Stephenson ve své sci-fi novele Snow Crash. Popisoval tak nástupce internetu, který je založený na sdíleném virtuálním prostoru.

Ani on sám patrně tehdy netušil, že o tři dekády později budou přední technologické společnosti světa na něčem podobném skutečně pracovat.

O tom, jak by to mohlo celé fungovat, skvěle pojednává film Ready Player One z roku 2018, který byl natočen podle stejnojmenného románu Ernesta Clinea. Jde o strhující dobrodružný thriller z blízké budoucnosti, kde prakticky celý svět tráví všechen svůj volný čas ve virtuální realitě, ve hře zvané OASIS.

Je to místo, kde mohou lidé utéct od svých všedních starostí, mohou se zde bavit, závodit, cestovat, studovat, zamilovat se… Zkrátka dělat vše, co je napadne.

Reklama

Související články

Meta otevře první kamenný obchod

Americká internetová společnost Meta, která je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp, otevře příští měsíc svůj první...

Výběr článků

Načítám