Hlavní obsah

Melania Trumpová vydá vlastní NFT. Půjde do dražby

New York

Bývalá americká první dáma Melania Trumpová vydá vlastní NFT. Chce se podobně jako jiné celebrity svézt na vlně zájmu o takzvané nezaměnitelné tokeny, napsala agentura Bloomberg.

Foto: Pool, Reuters

Melania Trumpová s manželem Donaldem Trumpem

Článek

První NFT Trumpové, nazvané Melaniina vize, je dílem akvarelového umělce Marka-Antoina Coulona. Představuje kobaltově modré oči paní Trumpové a poskytuje sběrateli amulet, který může inspirovat, uvedla kancelář manželky exprezidenta Donalda Trumpa.

Toto NFT bude k prodeji od 16. do 31. prosince. Jeho součástí bude i hlasová zpráva od Trumpové s poselstvím naděje, uvedla její kancelář.

Virtuální pozemek se prodal za 54,6 milionu korun

Internet a PC

Své kolekce NFT uvedly začátkem tohoto roku celebrity jako argentinská fotbalová hvězda Lionel Messi nebo vynikající jamajský sprinter Usain Bolt. Jedno NFT Trumpové bude stát jednu solanu. Cena této kryptoměny nyní činí 187 dolarů (4185 Kč).

Trumpová chce částí výtěžku z NFT podpořit děti vyrůstající mimo systém pěstounské péče. Další tokeny plánuje bývalá první dáma vydávat v pravidelných intervalech počínaje lednem 2022.

První SMS na světě míří do aukce. Vynést by měla miliony

Mobil

Co je NFT?

Zkratka NFT označuje anglický termín Non-Fungible Tokens, tedy nezaměnitelný token. Jde o novou podobu digitálního vlastnictví, která staví na blockchain – digitální účetní knize. Tu mimochodem využívají také kryptoměny, například nejznámější bitcoiny.

NFT se používá k prokázání vlastnictví konkrétní věci, která existuje pouze ve virtuálním světě. Typicky může jít o umělecká díla, slavné memy, herní předměty, ale klidně také historické okamžiky, jako je odeslání první SMS zprávy. Vzhledem k tomu, že NFT vznikají jako naprosté unikáty, často lákají sběratele a investory.

NFT tokeny jsou navíc odolné proti padělání. Lidé je mohou uchovávat ve své vlastní blockchainové peněžence, což je v podstatě obdoba digitální peněženky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám