Hlavní obsah

Legendární video s téměř miliardou zhlédnutí po 14 letech nečekaně zmizí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že obrovské sledovanosti mohou dosáhnout i videa, na kterých není prakticky nic výjimečného, potvrzuje případ domácího klipu s názvem „Charlie bit me - again!”. Na YouTube se video dvou malých bratrů objevilo v roce 2007, stalo se virálním a nasbíralo téměř miliardu zhlédnutí. Třiadvacátého května ale zmizí, i když dost možná ne navždy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Charlie a Harry jsou dva britští bratři, které v roce 2007 natočili jejich rodiče. Video později umístili na tehdy začínající platformu YouTube. Klip začal žít vlastním životem, zejména poté, co se dostal na stránky různých univerzit ve Spojených státech. Jeho popularitě možná pomohl i Harryho silný britský přízvuk.

Během necelých 14 let nasbíral klip přes 881 milionů zhlédnutí, dokonce se dočkal několika pokračování, kdy oba bratři natočili podobná videa s různým časovým odstupem.

„Charlie bit me,” stěžuje si tehdy tříletý Harry, že jej o dva roky mladší bratr kousl do prstu. Naprosto banální scénka, která byla původně určena pouze pro rodinu a přátele, se přesto stala hitem internetu. Třiadvacátého května však 56 vteřin trvající video plné radosti, lásky, bolesti a smíchu zmizí z YouTube a práva na něj získá vítěz online aukce. Bude mít rovněž možnost natočit parodii s oběma chlapci.

Video bude vydraženo jako NFT (non-fungible tokens, v překladu nezaměnitelné tokeny). To se laicky dá vysvětlit jako datový řetězec, který je jedinečný a nezaměnitelný. Jeho zařazením do digitálního díla vzniká unikátní výtvor, který nelze zkopírovat. Právě ona jedinečnost nyní přitahuje vášnivé sběratele, kteří jsou schopni za unikátní digitální díla či předměty platit horentní sumy.

Možná tak doufají, že pokud se svět přesune ještě více do online prostředí, budou vlastnit něco unikátního. Dá se sice předpokládat, že různé kopie legendárního videa na internetu zůstanou, ale jak se říká – originál je jen jeden. A dnes 17letý Harry a 15letý Charlie Davies-Carrovi si dost možná slušně přilepší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám