Hlavní obsah

Maminku neposlouchal. Syn šéfky Evropské centrální banky propálil většinu investic do krypta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt

Evropská centrální banka (ECB) neustále upozorňuje před tím, že kryptoaktiva představují pro investory velké riziko. Proti kryptoměnám se dlouhodobě veřejně vyjadřuje i šéfka ECB Christine Lagardeová. Ta nyní přiznala, že její vlastní syn přišel „téměř o všechny peníze, které do kryptoaktiv investoval“. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová.

Článek

Spekulativní a bezcenné. Tak zpravidla Lagardeová označuje kryptoměny. Podle ní jde navíc o „nástroj, který často využívají zločinci k nezákonné činnosti“. Podobnou rétoriku často razí také Evropská centrální banka, které Lagardeová šéfuje.

Jako matka dvou synů – jeden se narodil v roce 1986 a druhý v roce 1988 – si ale doma pořádek v tomto ohledu nesjednala, jak podle agentury Reuters sama přiznala při pátečním setkání se studenty na radnici ve Frankfurtu nad Mohanem.

Evropská regulace kryptoměn je nejpřísnější na celém světě

Internet a PC

Přišel o 60 procent

Její syn totiž přišel o většinu peněz, které do kryptoaktiv investoval. „Ve svém věku na to sice má právo, ale naprosto mě ignoroval. A pak přišel téměř o všechny peníze, které vložil,“ řekla studentům šéfka ECB.

„Když jsem s ním pak o tom celém mluvila, přiznal, že jsem měla pravdu. Sice neochotně, ale uznal to,“ doplnila Lagardeová.

Zda o peníze přišel mladší, či starší syn, však neupřesnila. Doplnila však, že naštěstí neinvestoval do kryptoaktiv velké prostředky. „Nebylo to mnoho, ale přišel asi o 60 procent,“ uzavřela šéfka ECB.

Regulace kryptoměn

Otazník visí také nad tím, zda se její syn stal obětí nějakého investičního podvodu, či zda o vložené prostředky přišel při některém z výrazných propadů kurzu.

Evropský bankovní úřad (EBA) kvůli tomu, že kurzy často kolísají, už v roce 2013 varoval spotřebitele, že „neregulované virtuální měny představují velké riziko“. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny.

ECB vyzval již dříve k celosvětové regulaci kryptoaktiv. Chce tak docílit ochrany spotřebitelů, kteří si nejsou vědomi všech rizik, ale také bojovat proti mezerám v systému, které v podstatě umožňují prostřednictvím kryptoměn převádět prostředky teroristickým organizacím nebo prát špinavé peníze.

Investiční podvody

V poslední době se také množí investiční podvody, kdy falešní bankéři slibují důvěřivcům pohádkové bohatství. Podobné podvody se šíří prostřednictvím sociálních sítí, nevyžádaných e-mailů i reklam na nejrůznějších webech.

Kyberšmejdi zpravidla chtějí zaplatit v kryptoměnách, kvůli čemuž se značně ztěžuje jejich následné vystopování. V řadě případů je to dokonce zcela nemožné. Výjimkou přitom nejsou ani případy, kdy lidé kvůli investičním podvodům přišli klidně i o statisíce korun.

Investičních podvodů dramaticky přibylo

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám